GGD Zuidhollandse Eilanden


PERSBERICHT

Spijkenisse, 13 maart 2006

Basisschool de Horst komt in beweging!

Op maandag 20 maart aanstaande starten op basisschool de Horst de projectweken over voeding, beweging en gezondheid. De start vindt plaats om 9.00 uur op het schoolplein van de Horst (Zwanenhoek 41), waarbij alle leerlingen van de Horst een bewegingsles krijgen van Sportschool Debby van de Wal en Sportteam Spijkenisse (bij slecht weer zal dit plaatsvinden in de gymzaal van de school). Voordat alle leerlingen in beweging komen zal de GGD Zuidhollandse Eilanden een Pauze- beweegpakket uitreiken aan de school. Dit pakket hebben zij verdiend door in het kader van het project Maatje Teveel?! extra aandacht te besteden aan de thema's voeding en bewegen. Basisschool de Horst heeft tijdens de projectweken diverse activiteiten georganiseerd zoals: diverse gastlessen, extra lessen over voeding en bewegen en een afsluitende themabijeenkomst voor ouders.

Gemiddeld heeft 40% van de Nederlanders een te hoog lichaamsgewicht; 10% van de volwassen bevolking is obees. In de leeftijd van 4 tot 12 jaar is 1 op de 8 kinderen te zwaar. Dit is bijna een verdubbeling t.o.v. 10 jaar geleden.
Sinds 1998 wordt het project Hartstikke leuk op de basisscholen in Spijkenisse uitgevoerd. De hoofddoelstelling is om jongeren te stimuleren een zodanige leefstijl te kiezen, dat de kans op het ontstaan van gezondheidsrisico's op latere leeftijd afneemt. Maatje teveel? is een uitbreiding op dit succesvolle project. Binnen Maatje teveel? wordt getracht om de kans op het onstaan van overgewicht bij kinderen op de basisschool te verkleinen, door middel van vroegsignalering, bewegingsstimulering en voedingsvoorlichting aan de ouders en aan de kinderen in het basisonderwijs. Binnen de gemeentee Spijkenisse wordt het project op 5 basisscholen uitgevoerd. Activiteiten zijn:
- een projectmap met lessen over voeding en bewegen voor alle groepen in het basisonderwijs
- een ouderavond voor de ouders in het basisonderwijs over voeding en bewegen;
- een extra weegmoment in groep 4 om te dikke kinderen zo vroeg mogelijk op te sporen;
- gastlessen voor de groepen 7 en 8 over hart, voeding en bewegen;
- een cursus voor kinderen met overgewicht uit groep 7 en 8 (en hun ouders);
- wanneer scholen een projectweek organiseren komen zij in aanmerking voor een gastles in de onderbouw en een pauze-beweegpakket In dit pakket zitten diverse materialen waar de kinderen tijdens de pauze mee kunnen spelen en bewegen;

- de school doet automatisch mee aan het project Hartstikke leuk.