Gemeente Zoetermeer

Betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijven in Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer tekent op 20 maart a.s. een samenwerkingsovereenkomst met Zoetermeerse scholen en het bedrijfsleven. Deze partijen gaan intensief samenwerken om onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar te laten aansluiten. Het college van burgemeester en wethouders vindt dit vooral belangrijk omdat dit kan helpen bij het terugdringen van schooluitval.

Om de samenwerking te realiseren, wordt er een speciaal SOB-loket (Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven) opgericht. Zoetermeerse bedrijven kunnen via het loket terecht bij scholen waar zij al hun vragen over stages, onderzoeksopdrachten- en projecten kunnen neerleggen. Via het loket komen ze bij de juiste contactpersoon op de gewenste school/opleiding terecht.

Scholen kunnen het loket inzetten om hun leer-werktrajecten beter in de markt te zetten, hulp te krijgen bij het praktijkgerichter maken van hun opleidingen, docentstages te organiseren etc. Belangrijk speerpunt van de gemeente is de bijdrage die SOB Zoetermeer levert aan het terugdringen van de schooluitval. Als scholieren aantrekkelijker, praktijkgerichter onderwijs krijgen én op de juiste stageplek terecht komen, heeft dit een positief effect op het vervolgen van de schoolopleiding.

De deelnemende organisaties zijn: Kamer van Koophandel Haaglanden, gemeente Zoetermeer, Raad voor Ondernemend Zoetermeer, Vrouwennetwerk Zoetermeer en omstreken, Onderwijs Technocentrum Haaglanden, ID College, Stedelijk College Zoetermeer, Oranje Nassau College, de Haagse Hogeschool, CWI Zoetermeer, Regioregisseur, Transferpunt Arbeidsmarkt Zoetermeer en ICT Marktplaats.