Vrije Universiteit Amsterdam

20.03.2006
P. Korytar
aula
Faculteit der Exacte Wetenschappen
13:45
Comprehensive two-dimensional gas chromatography with selective detection for the trace analysis of organohalogenated contaminants


Promotor: prof. dr. U.A.Th. Brinkman

Nieuwe opsporingsmethode dioxine in voedsel

Sinds de Belgische dioxine-kippencrisis in 1999, waarbij consumentenvlees verontreinigd raakte met dioxines, werken wetenschappers aan een eenvoudige en efficiënte test op dioxineverontreiniging in voedsel. Peter Korytar presenteert nu een nieuwe methode, de zogeheten Comprehensive twee-dimensionele gas chromatografie (GCxGC), voor de analyse van gehalogeneerde verontreinigingen zoals dioxines en vlamvertragers.

Volgend op het Belgische dioxineschandaal coördineerde het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) via twee Europese researchprojecten de zoektocht naar alternatieve methoden voor de dure analyse van dioxines in voeding. Korytars methode voldoet aan de Europese eisen voor een WHO dioxine screening methode en is aanmerkelijk goedkoper dan de bestaande test met hoge resolutie gaschromatografie.

Bovendien is de nieuwe test geschikt voor een gelijktijdige analyse van meerdere verontreinigingen, zoals gebromeerde vlamvertragers, gechloreerde paraffines en PCBs. Door de toename van het gebruik van kunststoffen is de verwachting dat resten van de gebruikte stoffen steeds opnieuw opduiken in het milieu en ons voedsel. Om te bepalen in hoeverre die resten schadelijk zijn voor de volksgezondheid is de ontwikkelde techniek een belangrijk en kostenbesparend hulpmiddel. Zie ook: www.dioxins.nl.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl