Vrije Universiteit Amsterdam

20.03.2006
J. Ketema
aula
Faculteit der Exacte Wetenschappen
15:45
Böhm-like trees for rewriting


Promotor: prof. dr. J.W. Klop

Wiskundige analyse helpt computercrashes voorkomen

Jeroen Ketema heeft zogeheten denotationele semantiek losgelaten op computerprogramma's. Daarbij herschrijf je een computerprogramma in wiskundige vergelijkingen, door aan ieder programma een object uit een wiskundig domein toe te kennen. Zijn onderzoek resulteerde in een nieuwe methode die laat zien of een computerprogramma onwenselijke eigenschappen bezit, waardoor het programma zou kunnen crashen.

Ketema heeft wiskundige objecten toegekend die zijn gebaseerd op de computertaal waarin het programma is geschreven. Op deze manier wordt bijvoorbeeld aan een programma dat de berekening (3 + 4) + 6 uitvoert, het getal 13 toegekend. Behalve denotationele semantiek is er nog een andere methode om wiskundige betekenis te geven aan computerprogramma's, namelijk operationele semantiek.

Met deze methode krijgt elke berekeningsstap die het programma kan uitvoeren een eigen betekenis. In het geval van het programma (3 + 4) + 6 wordt het plusteken als optelling gedefinieerd. Daarna worden eerst 3 en 4 opgeteld met als resultaat 7. Tot slot wordt 7 bij 6 opgeteld, met als resultaat 13.

Aan de hand van operationele semantiek heeft Ketema nu een aantal algemene klassen van denotationele semantiek gedefinieerd. De klassen bezitten een aantal wenselijke eigenschappen; er is bijvoorbeeld consequent geprogrammeerd, of in ieder geval zodanig dat het programma kan draaien op een processor. De algemeenheid van de klassen maakt het eenvoudiger om te zien of een specifiek computerprogramma aan de wenselijke eigenschappen voldoet, of omgekeerd: of het eigenschappen heeft waardoor het programma kan vastlopen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl