Ingezonden persbericht


Persbericht week 12

KennisCafé: 5 graden warmer, lekker toch?

Op 20 maart, het begin van de lente, staat de opwarming van de aarde centraal tijdens het maandelijks door TUMULT en de Volkskrant georganiseerde KennisCafé. Het KennisCafé wordt gehouden in Café Filemon & Baucis, Janskerkhof 22 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree vrij. (Info en reserveren 030-2332430/www.tumultdebat.nl). Hoewel wetenschappers er nog niet helemaal over uit zijn, is het toch waarschijnlijk dat het de komende jaren stukje bij beetje warmer gaat worden. Wat zijn de gevolgen van deze klimaatverandering? Is het smelten van de ijskappen een grote dreiging voor de toekomst of lossen we dat wel op met het ophogen van de dijken? Kunnen we over een aantal jaar ook Hollandse wijn verbouwen of tropische dieren huisvesten in ons kikkerland? Of moeten we misschien juist veel verder vooruit kijken. Over tienduizend jaar, zo is de verwachting, leven we in een ijstijd. In dat geval is de huidige temperatuurstijging juist toe te juichen.

Martijn van Calmthout (chef Kennis, de Volkskrant) praat over dit hot topic met: Salomon Kroonenberg, hoogleraar geologie Technische Universiteit Delft. Van zijn hand verscheen onlangs De Menselijke Maat, De aarde over tienduizend jaar. Hij gaat in debat met Koos Verbeek, coördinator Klimaatbeleid van het KNMI. Hans Oerlemans, hoogleraar meteorologie aan de Universiteit Utrecht, geeft een kijkje in de keuken van zijn gletsjeronderzoek in Noorwegen. Maarten van Rossem zorgt ter afsluiting zoals gebruikelijk voor een beetje afkoeling met een ontnuchterende column. Het laatste wetenschappelijke nieuws wordt behandeld door Marcel Hulspas. Studenten Kunst en Mediatechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten vertonen een voor deze avond gemaakt filmpje.

Het KennisCafe is een samenwerkingsverband tussen de Volkskrant, Universiteit Utrecht en debatcentrum TUMULT. Elke derde maandag van de maand wordt er in café Filemon en Baucis (Janskerkhof Utrecht) gesproken over een actueel wetenschappelijk onderwerp. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegang is gratis.



Ingezonden persbericht