Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

16 maart 2006

Basisscholen hebben zin in Lentekriebels

Op maandag 20 maart begint de Week van de Lentekriebels. Met de Week van de Lentekriebels worden basisscholen enthousiast gemaakt en gestimuleerd om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit in hun lesprogramma voor groep 1 t/m 8. Aandacht voor relaties en seksualiteit moet al in het basisonderwijs beginnen, vindt het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ. Van 20 tot en met 24 maart wordt daarom voor het eerst de Week van de Lentekriebels georganiseerd.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in het basisonderwijs is belangrijk. Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seksueel getinte beelden. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als hier thuis en op school goede en juiste informatie tegenover wordt gezet. Daarnaast is belangrijk dat er aandacht is voor normen en waarden rondom relaties en seksualiteit. Kinderen leren hierdoor respect voor zichzelf en de ander te hebben. Kinderen leren vaardigheden die ze nodig hebben in het omgaan met elkaar. Op latere leeftijd zijn ze hierdoor beter in staat keuzes te maken bij het aangaan van (seksuele) relaties.

Structurele aandacht
In vijf regio's is eind vorig jaar onder basisscholen een enquête gehouden. Ongeveer de helft van de responderende basisscholen zegt incidenteel (d.w.z. alleen als kinderen vragen hebben) aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit. En bijna eenderde zegt dit op structurele wijze -ingebed in het lesprogramma- te doen. De meerderheid van de scholen geeft alleen relationele en seksuele vorming in de bovenbouw (groep 7 en 8). Daar wil de Week van de Lentekriebels verandering in brengen. Relationele en seksuele vorming hoort thuis in groep 1 t/m groep 8.

Ballonnenactie
De Week van de Lentekriebels wordt dit jaar gehouden op basisscholen in de regio's Zoetermeer, Rotterdam, Utrecht, Drenthe en de Gooi en Vechtstreek. Met steun van de regionale GGD'en voeren de deelnemende scholen allerlei activiteiten uit rondom het thema relaties en seksualiteit. Zo wordt een gedichtenwedstrijd gehouden, worden er buttons en foldermateriaal uitgedeeld, zijn er optredens over de liefde door een poppentheater en een kindertheater en worden lessen over vriendschap, verliefd-zijn, intimiteit en seksualiteit gegeven, waarvan een aantal lessen door Pabo studenten zijn ontwikkeld. Ouders van leerlingen worden actief betrokken bij de activiteiten. Alle deelnemende scholen starten de week op maandagochtend met een ballonnenactie, waarbij de kinderen aan de ballon een kaartje hangen met een lieve wens voor iemand anders.

Met de jaarlijkse Week van de Lentekriebels wil het NIGZ in de week waarin de lente begint met allerlei activiteiten stimuleren dat basisscholen meer aandacht besteden aan relaties en seksualiteit. Het is de bedoeling dat na dit jaar de Week van de Lentekriebels een jaarlijks terugkerende week wordt voor alle basisscholen in Nederland.


----------------------------------------