Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-128       |
|                                            |Arnhem|16 maart 2006  |
|                                            |,     |               |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 20 maart 2006

. Gedeputeerde Hans Esmeijer bezoekt het meidenhuis Nové in Apeldoorn. Vijf jonge moeders tot 23 jaar kunnen er enkele maanden met hun kind onder begeleiding wonen. In het opvanghuis krijgen zij onderdak, advies en begeleiding om zelfstandig te leven en hun kind op te voeden. Het meidenhuis is nodig, omdat er in Apeldoorn tientallen jonge moeders met grote problemen van kamertje naar kennissen zwerven. Hier komen vaak nog andere problemen bij zoals financiële zorgen, verslaving of onvoldoende opleiding.

(18.30 - 19.45 uur; Meidenhuis Nové, Kanaal 66 in Apeldoorn)

Dinsdag 21 maart 2006

. Gedeputeerde René van Diessen opent de themabijeenkomst 'Eikenprocessierups'. Het is een interprovinciaal georganiseerde bijeenkomst waarbij ingegaan wordt op de verspreiding, biologie en gezondheidsaspecten van de rups. De (behaarde) eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder waarvan de haren de veroorzakers van overlast zijn. De bijeenkomst is bestemd voor alle groenbeheerders van gemeenten en instellingen in de verschillende provincies die te maken hebben met de eikenprocessierups.

(Aanvang 09.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)
. Informele persontmoeting.
(14.00 - 15.00 uur; Huis der Provincie/GS kamer, Markt 11 in

Arnhem)

. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij de opening, door mr. Pieter van Vollenhoven, van de Tuin van Bezinning. De Tuin is een monument voor Politie Nederland als nationale plaats voor herdenking en eerbetoon aan hen die tijdens de uitoefening van dienst zijn omgekomen. De tuin vervult tevens een belangrijke functie bij de vorming en ontwikkeling van politiemensen en zal bestaan uit een herdenkingsmonument, een herdenkingsboek en een website (www.tuinvanbezinning.nl) (Aanvang 15.00 uur; Tuin van Bezinning, gelegen achter het Koetshuis van Huis 't Velde in Warnsveld)

Woensdag 22 maart 2006

. Gedeputeerde Theo Peters houdt een toespraak op de Nationale Boomfeestdag in Nijkerk, accentgemeente 2006. Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert deze feestdag jaarlijks voor leerlingen van het basisonderwijs, hun leerkrachten en de ouders. De gedeputeerde richt zijn toespraak speciaal tot de kinderen. (09.30 - 11.00 uur; gemeenthuis Nijkerk, Kolkstraat 27 in

Nijkerk. Na ontvangst gezamenlijk vertrek naar plantlocatie)
. De Commissaris van de Koningin houdt het welkomstwoord bij de Kennismarkt Risicoanalyse en Veiligheid 2006. Met deze dag, georganiseerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Ministerie van VROM, beogen beide ministeries de kwaliteit en continuïteit van de kennisinfrastructuur op het gebied van risicoanalyse en veiligheid te bevorderen. De dag is bedoeld voor alle ambtenaren die betrokken zijn bij ruimtelijke ordening en veiligheid.

(10.00 - 16.20 uur; Triavium, Van Rosenburgweg 2a in Nijmegen)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren brengt samen met Gelderse Statenleden een bezoek aan Rotterdam. Zij zullen hier kennismaken met de OV-chipkaart, het nieuwe betaalmiddel in het openbaar vervoer. In de zomer 2005 is in de regio Rotterdam de OV-chipkaart al geïntroduceerd. Ook Gelderse vervoerders zijn momenteel druk bezig om vanaf 1 juli 2007 in heel Gelderland het reizen met de OV-chipkaart mogelijk te maken. (10.30 - 15.00 uur; Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40 in Rotter- dam. 08.30 uur vertrek per bus vanaf provinciehuis Arnhem)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer opent 'De Gelderse Catalogus': een nieuwe online service van openbare bibliotheken. Met behulp van deze catalogus kunnen klanten niet alleen via het web zoeken in de catalogus van hun eigen bibliotheek, maar ook in die van andere openbare bibliotheken in Gelderland. Naast de openingshandeling zal de gedeputeerde ook een kaart van Gelderland onthullen waarop de netwerkgedachte is verbeeld. (15.45 - 17.00 uur; Bibliotheek De Liemers, Hooge Bongert 1 in Zevenaar)
. De Commissaris van de Koningin, gedeputeerden Marijke van Haaren, Theo Peters, Nico Jan Wijsman en René van Diessen en Gelderse Statenleden gaan in debat met inwoners en organisaties in Gelderland. Het onderwerp is 'De Veluwe op koers?' Provinciale Staten willen graag de mening van de bewoners van de Veluwe horen. Waar hechten zij waarde aan? Wat moeten volgens hen de prioriteiten van de provincie zijn, als het gaat om de toekomst van de Veluwe? Kortom, vinden zij dat de Veluwe op koers ligt?

(17.00 - 21.00 uur; hotel Overbosch, Hooiweg 23 in Garderen)

Donderdag 23 maart 2006

. Gedeputeerde Theo Peters is aanwezig bij het 'Ontwerpatelier RiverStone'. Locatie RiverStone is een unieke locatie langs de IJssel. Dit gebied biedt veel mogelijkheden voor herontwikkeling. Samen met diverse belanghebbenden, waaronder Rijkswaterstaat, gemeente, provincie en kinderen, wordt er gekeken naar mogelijkheden om op een zo natuurlijk mogelijke manier invulling te geven aan dit gebied. (ochtendsessie 09.30 - 12.00 uur, middagsessie 12.45 - 15.30 uur. Het programma is voor beide dagdelen gelijk; terrein RiverStone (voormalige steenfabriek), Lathumseveerweg 9 in Velp. Afslag 1 aan de A348)
. De Commissaris van de Koningin opent een nieuw laboratorium van de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij de realisering van dit

NanoLab is de provincie Gelderland, samen met het regionale bedrijfsleven, nauw betrokken geweest. Nanolab Nijmegen is een initiatief van het Institute for Molecules and Materials (IMM). Het maakt de wetenschappelijke kennis van onderzoekers en onderzoeksapparatuur toegankelijk voor het bedrijfsleven dat gericht is op productontwikkeling, -verbetering en -innovatie. (Aanvang 15.30 uur; Radboud Universiteit Nijmegen, Toernooiveld 1 in Nijmegen)

Vrijdag 24 maart 2006

. Provincie Gelderland, Railforum Nederland en Regio Randstad organiseren samen een seminar over de Nederlandse Hogesnelheidsverbindingen binnen het Trans Europese Netwerk (TEN). Gedeputeerde Marijke van Haaren houdt hier een toespraak over de Deltalijn als 'Missing link in de Eurodelta'. Met een aaneenschakeling van verbeteringen aan het bestaande spoor kan op termijn een Deltalijn worden gerealiseerd, die vergelijkbaar is met een HSL, maar tegen een fractie van de kosten. (13.00 - 17.00 uur; Trefpunt, NS, HGB IV, Laan van Puntenburg 100 in Utrecht)
. De Commissaris van de Koningin opent een nieuw bedrijfsonderdeel van leerfabriek Koninklijke Hulshof. Dit nieuwe bedrijfsonderdeel legt zich toe op de bijproducten van leer. (15.30 - 17.00 uur; Koninklijke Hulshof's Verenigde Fabrieken B.V., Aaltenseweg 2-4 in Lichtenvoorde)
. Samen met de leden van de Statencommissie Europese Aangelegenheden brengt gedeputeerde René van Diessen een bezoek aan Brussel (Europees Parlement) (8.00 - 18.00 uur)

Maandag 27 maart 2006

. Gedeputeerde René van Diessen spreekt samen met gedeputeerde Piet Janssen van de provincie Overijssel over Platform A1 Eiwitcorridor. Dit betreft de vernieuwing van de sociaaleconomische structuur en ruimtelijke ontwikkeling van het gebied rond de A1 en is voornamelijk gericht op eiwitclusters in deze regio. Er wordt gekeken naar waar er in de regio kansen en bedreigingen liggen om de bestaande eiwitproductie te behouden en mogelijk verder uit te bouwen.

(Aanvang 18.30 uur; locatie volgt nog)

In verband met actuele ontwikkelingen kunnen op het laatste moment wijzigingen ontstaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Persdesk van de provincie Gelderland: (026) 359 90 00



Provincie Gelderland