Socialistische Partij

Problemen met administratie zorgverzekeraars houden aan

18-03-2006 * Zorgverzekeraars hebben hun administratie nog steeds niet op orde. Verzekeraars hebben de grootste moeite de wijzigingen te verwerken. Dit zorgt er voor dat niet altijd duidelijk is of een patiënt ingeschreven staat bij de zorgverzekeraar. Zorgverleners als huisartsen en apothekers en patiënten dreigen daar de dupe van te worden - artsen moeten soms een persoonlijke lening afsluiten om rond te komen.

SP-zorgwoordvoerder Agnes Kant heeft minister Hoogervorst gevraagd snel in te grijpen. "De problemen zouden eind januari opgelost zijn, beweerde hij. Het is nu bijna april en het einde van de problemen is absoluut nog niet in zicht. De minister moet nu echt actie ondernemen."

Zorgverleners kunnen hun rekeningen niet declareren, omdat patiënten niet terug te vinden zijn in de computers van de zorgverzekeraar. Al eerder is er een voorschotregeling afgesproken, zodat huisartsen niet in de financiële problemen zouden komen. Dit gebeurt nu toch omdat huisartsen niet het hele bedrag voorgeschoten krijgen. Bij de SP zijn al meerdere berichten binnengekomen van huisartsen die een persoonlijke lening hebben moeten afsluiten om rond te komen. Ook andere zorgverleners hebben te maken met deze problemen. Bij apothekers, verloskundigen en andere zorgverleners zijn er nog geen afspraken gemaakt over het voorschieten van vergoedingen.

Ook patïënten dreigen gedupeerd te worden door de administratieve problemen bij verzekeraars. Sommige rekeningen lopen via de patiënt naar de verzekeraar. Een aantal patiënten heeft de rekening zelf moeten betalen, omdat ze inmidddels een incassobureau van de zorgverlener op hun dak kregen. Bovendien betalen veel mensen op dit moment dubbele premies, omdat de oude verzekeraar er nog niet aan toe is gekomen ze uit te schrijven.

Kant wil dat zorgverzekeraars declaraties onderling gaan verrekenen, zodat niet de patiënt en de artsen de dupe worden van de administratieproblemen bij de verzekeraars.