Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Schiphol-Rijk, 20 maart 2006

Recordaantal regionale vliegtuigpassagiers

Vorig jaar behaalden de vijf regionale luchthavens in Nederland samen voor het eerst meer dan 2,5 miljoen passagiers.

In 1996 maakten nog maar ruim een miljoen reizigers gebruik van hun regionale luchthavens. Het aantal regionale vliegtuigpassagiers steeg van 1996 tot en met 2005 dan ook met 120 procent. Twee keer zo snel als dat van passagiers op Schiphol (60 procent). Dat blijkt uit een artikel in de vandaag verschenen editie van Advanced Traveller. Dat is het magazine van reisonderneming ATP, The Advanced Travel Partner, de op twee na grootste zakenreisorganisatie van ons land. De redactie van het blad verrichte onderzoek onder de vijf regionale luchthavens van Nederland.

Uit het artikel blijkt verder dat het aantal passagiers op regionale luchthavens afgelopen jaar gemiddeld met zes procent toenam, terwijl de groei op Schiphol vier procent bedroeg. Regionale luchthavens winnen dus duidelijk terrein op de nationale luchthaven. Hoewel nog steeds bijna 95 procent van alle 47 miljoen passagiers die in 2005 in Nederland aankwamen of vertrokken, gebruik van Schiphol maakte.

Grootste regionale luchthaven is Rotterdam met 1,1 miljoen reizigers. Van het vijftal was dit de enige luchthaven die, samen met Twente, een achteruitgang boekte: respectievelijk van acht en twee procent. Twente kwam daarmee uit op 58 duizend passagiersbewegingen. Maar de afname op deze twee luchthavens werd ruimschoots gecompenseerd door groei bij de drie andere regionale collega's. Eindhoven groeide met 21 procent tot 850 duizend passagiers en op Maastricht-Aachen nam het aantal reizigers met 17 procent toe tot 350 duizend reizigers, terwijl Groningen-Eelde er vorig jaar 163 duizend telde (plus vijf procent).

Het hele Advanced Traveller magazine kan gratis gedownload worden via de website www.atp.nl > Ontdek ATP > Magazine.

***
Voor de redactie: bijgevoegde illustratie mag vrij worden overgenomen onder vermelding van: PaiR/Advanced Traveller Magazine.
Voor nadere informatie over het magazine en ATP, The Advanced Travel Partner, kunt u terecht bij Gerda van der Schaaf: telefoon: 06 27008029 / 020 2011366 of per e-mail: gs@atp.nl.


---- --