Gemeente Ede

Nummer 56 / Ede, 14 maart 2006

Burgemeester Robbertsen reikt Koninklijke Onderscheiding uit tijdens het symposium

H.A. Kamphuis uit Ede lid in Orde van Oranje-Nassau

De heer Henk Kamphuis, oud-directeur van Welstede Welzijnsgroep in Ede, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester R.C. Robbertsen van Ede heeft hem vrijdag 17 maart de versierselen opgespeld die bij deze koninklijke onderscheiding horen. Kamphuis kreeg zijn onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor het welzijnswerk in Ede in het algemeen en zijn verdiensten als directeur van Welstede in het bijzonder.

De heer Kamphuis (58) kreeg de onderscheiding uitgereikt in het Centraal Bureau van Welstede, gehuisvest op het Soma-terrein aan de Kerkweg in Ede. Daar werd op dat moment een symposium gehouden met als thema: welzijnswerk als sociale architectuur.

Dit symposium luidde tegelijkertijd de wisseling van de wacht in bij Welstede: het afscheid van de heer Kamphuis en de komst van de heer Peter Elferink als directeur en bestuurder van Welstede. De heer Kamphuis was tot 1 juli 2005 directeur van Welstede.

Moderne organisatie
De heer Kamphuis begon zijn loopbaan in 1979 als buurtopbouwwerker in Ede-Zuid. Hij nam onder meer het initiatief tot de oprichting van het Vormingscentrum voor Jong Volwassenen. Daarnaast was hij destijds betrokken bij de oprichting van diverse migrantenorganisaties in Ede.

In 1987 was hij oprichter van de Federatie voor Sociaal Cultureel Werk in Ede, die in 1996 uitmondde in de Welstede Welzijnsgroep. Hij was vanaf de oprichting directeur van deze instelling.

Stichting Welstede Welzijnsgroep wordt door andere welzijnsinstellingen gezien als het voorbeeld van de moderne en ondernemende non-profitorganisatie.

Initiatiefnemer
De heer Kamphuis heeft als ontwikkelaar en initiatiefnemer een grote rol vervuld in het welzijnsbeleid van de gemeente Ede. Hij heeft veel mensen geïnspireerd en gemotiveerd om enthousiast als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het welzijnswerk. Daarnaast heeft hij veel initiatieven en ontwikkelingen in gang gezet.

Vanuit het Edese maatschappelijk middenveld was hij van grote invloed bij het tot stand brengen van uiteenlopende welzijnsvoorzieningen. Zo zette hij in 1990 de bedrijfsgerichte professionele kinderdagopvang in Ede op en wist de latere sector kinderopvang van Welstede uit te bouwen tot de grootste aanbieder van kinderopvang in Ede.

Jongerencentrum De Knoop
Verder heeft de heer Kamphuis een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en verder ontwikkelen van het jongerencentrum De Knoop en nam hij het initiatief tot het opzetten van een dagbestedingsproject voor jongeren met een meervoudige psychosociale problematiek.

Ook was de heer Kamphuis enkele jaren actief op landelijk en provinciaal niveau. Hij was actief lid en enkele jaren bestuurslid van de Vereniging Directeuren Welzijnsinstellingen en enkele jaren lid van de Reconstructiecommissie Gelderse Vallei.

---