Antonov Automatic Transmission

Published: 11:03 20.03.2006 GMT+1 /Source: Antonov plc /AEX: ANTO /ISIN: GB0000405349

Toyota nerveus voor uitspraak in patent zaak

Antonov Plc maakt bekend dat Toyota Motor Company op 15 februari 2006 in Japan een rechtszaak heeft aangespannen waarbij de geldigheid van Antonov's octrooi JP 2894760, de Japanse tegenhanger van Antonov's Europese octrooi EP 0414782, wordt betwist. Doordat Toyota heeft nagelaten Antonov of haar juridische adviseurs betrokken bij dit patent, te informeren inzake deze kwestie, heeft Antonov pas vandaag beschikking over deze informatie gekregen.

Antonov en haar juridische adviseurs houden vast aan het standpunt dat de tweede generatie Toyota Prius de intellectuele eigendomsrechten van Antonov schendt. Dit standpunt wordt ondersteund door het feit dat Antonov een reeds door Toyota gedaan onrealistisch laag bod om deze kwestie te schikken, heeft afgeslagen. Dit heeft geresulteerd in een rechtsvordering bij de rechtbank van Düsseldorf, waarvan in augustus dit jaar een uitspraak wordt verwacht. Antonov heeft deze kwestie aanhangig gemaakt bij de Duitse rechter omdat het, zoals eerder vermeld, de snelste en meest kosteffectieve manier was een juridisch bindende uitspraak te krijgen. Antonov verwacht dat de kosten voor het gehele proces circa EUR 100.000 zullen bedragen.

Antonov is van mening dat het in Japan aanspannen van een rechtszaak door Toyota, getuigt van een gebrek aan vertrouwen in een voor Toyota gunstige uitspraak door de Duitse rechtbank. Dientengevolge doet Toyota een poging Antonov te dwingen hoge kosten te maken door het aanspannen van een rechtszaak in Japan. Terwijl de patentprocedure in Japan vergelijkbaar is met die van Europa.

Antonov zal zich volledig inzetten voor de verdediging van haar Japanse patent en heeft indien nodig, een put en call optie van EUR 2 miljoen tot haar beschikking. Voor een eventuele volgende fase is noodzakelijke funding reeds toegezegd.

In de afgelopen vijftien jaar heeft Antonov aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in een verscheidenheid aan technologieën, die alle een efficiënter brandstofgebruik van auto's tot doel hebben. Tegen redelijke voorwaarden zijn licenties verleend aan diverse ondernemingen , met als meest toonaangevende Honda Motor Co, die geïnteresseerd zijn deze technologieën toe te passen in hun voertuigen. Een aantal van deze technologieën staat op het punt op grote schaal te worden toegepast, andere bevinden zich nog in een eerdere ontwikkelingsfase. Antonov zal haar intellectuele eigendomsrechten, waar aanzienlijk in geïnvesteerd is, dan ook tot het uiterste verdedigen.

In een commentaar merkte John Moore, CEO van Antonov, op:

"Zoals ik al eerder heb aangegeven, zouden we geen juridische stappen hebben ondernomen als we niet overtuigd waren van onze sterke positie. Het is essentieel dat we onze patenten beschermen en billijke vergoedingen krijgen voor alle geproduceerde of verkochte producten, in de gebieden waar onze patenten geldig zijn. We zijn van mening dat Toyota onze patenten heeft geschonden en deze door middel van licenties aan andere producenten heeft aangeboden. We zijn nog steeds bereid deze kwestie tegen redelijke voorwaarden op een schappelijke manier met Toyota af te handelen. Toyota dient zich echter bewust te zijn van het feit dat Antonov zich niet laat intimideren in de verdediging van haar patenten. We zien de uitspraak van de Duitse rechtbank in augustus dan ook vol vertrouwen tegemoet."

Voor verdere informatie:

In Londen: John Moore, Antonov CEO

+44 (0)1223 421 740

In Amsterdam: Hein Vergeer
06 55 104 444