NIOD


20.3.2006

NIOD site uitgebreid met Literatuurcolumns

De NIOD site is uitgebreid met de rubriek Literatuursignalementen. Hierin zijn opgenomen een column over Recent verschenen literatuur verzorgd door Dick van Galen Last en onder de titel 'Uitgelicht' een column door NIOD medewerker Hans de Vries.

In de rubriek 'Recent verschenen', geeft NIOD vakreferent Dick van Galen Last iedere twee maanden een overzicht van de in zijn ogen opmerkelijke of belangwekkende publicaties die hij de laatste maanden voor de bibliotheek van het NIOD heeft aangeschaft.

'Uitgelicht' zal met een zelfde frequentie op de NIOD site worden gepubliceerd. Hierin worden boeken besproken die al geruime tijd deel uitmaken van de NIOD bibliotheek, maar die het verdienen opnieuw aandacht te krijgen. In zijn eerste bijdragen belicht Hans de Vries, specialist op het gebied van Nazi kampen en gevangenissen twee bijzondere gepubliceerde 'kampdagboeken'. Het betreffen de in 1964 verschenen In Dépôt. Dagboek uit Westerbork. van Philip Mechanicus (1889-1944) en Dagboek geschreven in Vught (1977) van David Koker (1922-1945). 'Hun blik, van binnenuit en natuurlijk vanuit het perspectief van de gevangene, is te midden van de vele publicaties die er over de kampen zijn verschenen van cruciaal belang voor enig inzicht in de mengeling van rationaliteit en chaos, van angst en verveling die het leven in een kamp kenmerken.', aldus Hans de Vries

Zie: http://www.niod.nl/nl/literatuursignalementennl.asp

Alle in deze rubrieken genoemde boeken zijn in de leeszaal van het NIOD raadpleegbaar

De rubriek Literatuursignalementen is op de site ondergebracht onder het hoofdstuk NIOD-publicaties.