Gemeente Amsterdam

Datum 20 maart 2006 Kenmerk 046

Gemeente Amsterdam start actie tegen zwerfvuil en afval

`Wie zijn troep op straat smijt, is een hoop geld kwijt!'

De gemeente Amsterdam start een campagne om de bewoners en bedrijven van Amsterdam aandacht te vragen voor het opruimen van afval en zwerfvuil in de openbare ruimte. Onder het motto `Wie zijn troep op straat smijt, is een hoop geld kwijt!' verschijnt vanaf vandaag een postercampagne waarin gewezen wordt op de afspraken en regels die in de openbare ruimte gelden. Naast de communicatiecampagne is er van 7 tot 13 april een handhavingsweek georganiseerd. In samenwerking met politie en justitie zullen de medewerkers Handhaving van de stadsdelen een verscherpte controle op de naleving van de gedragsregels voor zwerfvuil en afval uitvoeren.

Al jaren staat afval en zwerfvuil in de openbare ruimte nummer 1 in de lijst met kleine ergernissen. Veel Amsterdammers ergeren zich aan vieze straten en pleinen in hun stad en vinden dat dit de leefbaarheid van de stad aantast. Wethouder Hester Maij en Jan Hoek, stadsdeelbestuurder Zeeburg, zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de campagne. Wethouder Maij startte bij haar aantreden in 2002 met een aantal openbare ruimteacties onder het motto `Schoon, heel en veilig'. Een van de acties was gericht op de gedragsregels in de openbare ruimte. Maij: "De bewoners en ondernemers van Amsterdam willen graag een schone en veilige stad om in te leven. Als gemeente hebben wij daar onze verantwoordelijkheid in, maar ook de bewoners en ondernemers zelf. Daar horen duidelijke afspraken en gedragsregels bij."

Namens de stadsdelen is Jan Hoek betrokken bij dit project. In verschillende stadsdelen worden concrete acties uitgevoerd om vervuiling van de stad tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld de manier waarop wildplakken wordt aangepakt. Steeds vaker gebeurt dit in samenwerking met de bewoners zelf, zoals bij het project `Bos en Lommer Schoon', waarbij buurtbewoners helpen bij de voorlichting over de afgesproken gedragsregels. Of zoals het in het stadsdeel Zeeburg mogelijk is om als bewoner de afvalcontainer in je straat te adopteren. Volgens Hoek kan ander gedrag alleen worden bereikt door een combinatie van voorlichting over regels, toezicht op naleving en opleggen van sancties als er sprake is van overtreding. Hoek: "Wat we willen bereiken is dat bewoners en bedrijven gaan beseffen dat het normaal is om je aan de regels te houden en dat je anders wordt bestraft."

Naast de postercampagne is speciaal voor de actie `Zwerfvuil en Afval' een kunstobject ontworpen door twee Amsterdamse kunstenaars. De `Zwerfvuilzuil' wordt vandaag op het Museumplein geplaatst en staat symbool voor de rondzwervende rotzooi in de stad.

`Zwerfvuilzuil' is tot 6 april te bezichtigen op het Museumplein en daarna tot 18 april op het Waterlooplein.

Pb-046