Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

20-03-2006
Speelplan gemeente Eersel

Het college van B&W heeft eind vorig jaar besloten om te beginnen met het opstellen van een speelplan, op basis van de beleidsnotitie die door de gemeenteraad is vastgesteld.
Het doel van het speelplan is dat buiten spelen in Eersel leuker en leerzamer wordt. De gemeente wil stimuleren dat kinderen op vele plekken kunnen spelen. Niet alleen op afgebakende speeltuintjes, maar juist ook in bosjes, op het grasveldje, op een plein of bij een greppel. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen als ze 'natuurlijk spelen'. Onbezorgd en vrij. Uitgangspunt daarbij is dat het veilig is, dat het geen overlast veroorzaakt en dat het ook echt aansluit bij de beleving van kinderen en jeugdigen.

Interactief
Voordat de gemeente kan gaan inrichten, moet er nog wel het een en ander gebeuren. De afgelopen weken is de gemeente samen met twee focusgroepen aan de slag gegaan. Deze focusgroepen vertegenwoordigen professionals die in hun dagelijkse werk binnen de gemeente Eersel met kinderen en jeugdigen te maken hebben en contactpersonen van onder andere buurtverenigingen en leefbaarheidswerkgroepen uit de zes kernen. Een eerste aanzet voor ontwerpmogelijkheden is gemaakt vanuit de visie op 'natuurlijk spelen'.

Met veel enthousiasme is er door de focusgroepen een waardevolle bijdrage geleverd. Per kern zijn de bestaande plekken onder de loep genomen. Ook de informele speelplekken zijn benoemd. De planning is om eind april deze fase van planvorming af te sluiten met een inloopdag voor de focusgroepen om te kijken of alle opmerkingen correct zijn verwerkt in het speelplan. Het vervolgtraject is dat het speelplan ter besluitvorming aan het college en de gemeenteraad wordt voorgelegd. Tijdens de uitvoeringsfase zal er opnieuw aandacht zijn voor communicatie met bewoners.