TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

20 maart 2006

Hoe schoon is Nederland?

Voor sommige mensen is het aanbreken van de lente het startsein voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Bij anderen gaan er helemaal geen belletjes rinkelen. Daarom organiseert Stichting Nederland Schoon de vierde editie van de Week van Nederland Schoon. Van 20 tot en met 25 maart stelt de stichting alles in het werk om ons land eens lekker op te frissen. Het is echter de vraag of de rest van Nederland nog wel aan het schoonmaken slaat als de eerste krokusjes hun kopje opsteken.

Uit onderzoek van TNS NIPO is gebleken dat de voorjaarschoonmaak niet echt populair is onder samenwonenden. Driekwart van de koppels geeft aan zich niet extra in te spannen voor de voorjaarschoonmaak. Eén op de vijf ondervraagde vrouwen (20%) geeft te kennen dat ze het huis extra schoonmaakt bij het begin van de lente, terwijl slechts tien procent van de mannen dit doet. Klusjes die speciaal voor de voorjaarschoonmaak worden bewaard, zijn voornamelijk het wassen van de gordijnen en het opruimen van kasten.

Daarnaast is er zowel aan de mannen als aan de vrouwen gevraagd wie zich in het huishouden met de schoonmaaktaken bezighoudt. Zo'n 95 procent van de vrouwen geeft aan dat zij de meeste taken vervullen. Dit wordt door 88 procent van de mannen beaamt. Over de taakinvulling van de man zijn de stellen het wel eens. De helft van de ondervraagde mannen en vrouwen vindt de man actief in het huishouden als het om schoonmaken gaat.

Schoonmaakklussen die mannen amper doen, zijn strijken, wassen, bedden verschonen en afstoffen. Ongeveer negentig procent van de vrouwen is verantwoordelijk voor deze taken. Een echte mannenklus blijkt het vuilnis buiten zetten: ongeveer tachtig procent van de mannen neemt deze taak op zich.

Over de frequentie waarmee mannen meehelpen in het huishouden, is men nogal verdeeld. Hoewel 38 procent van de mannen zegt dat zij regelmatig stofzuigen, zegt slechts 29 procent van de vrouwen dat hun mannen dat regelmatig doen. Ook het schoonmaken van het fornuis en het aanrecht levert verschillen op: 31 procent van mannen zegt dat zij dit regelmatig doen, maar slechts zeventien procent van de vrouwen is dat met hen eens.

Tot slot is in het onderzoek gevraagd in hoeverre koppels zich aan gemaakte afspraken houden met betrekking tot schoonmaaktaken. De helft van de vrouwen geeft aan dat zowel de man als de vrouw dat doet. Mannen zijn positiever: 66 procent van de mannen vindt dat ze beiden de afspraken nakomen. Het feit dat mannen hoger opgeven over het nakomen van afspraken is opmerkelijk. Van de vrouwen geeft namelijk 42 procent aan afspraken te hebben gemaakt over het verrichten van de schoonmaaktaken, terwijl slechts 29 procent van de mannen dat doet. Mannen zijn zich minder bewust van de afspraken. Daarnaast zegt twintig procent van de vrouwen, dat ze hun partner moeten aansporen om mee te helpen in het huishouden.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louise Kleinhaarhuis (tel: 020 522 57 53) of Nienke Pleket (tel: 020 522 54 23).