Gemeente Twenterand


Extra woningbouw voor starters en ouderen
Gemeente Twenterand wil in vijf jaar 800 woningen bouwen

De gemeente Twenterand streeft ernaar om in de periode tussen 2005 en 2009 achthonderd nieuwe woningen te bouwen. Tevens zullen circa 140 bestaande woningen worden getransformeerd. De extra woningen zijn voornamelijk bedoeld voor starters en ouderen. Dit hebben het college van burgemeester en wethouders en gedeputeerde staten van Overijssel vorige week officieel vastgelegd. Met de gemaakte prestatieafspraken willen Twenterand en de provincie Overijssel hun gezamenlijke verantwoordelijkheid benadrukken ten aanzien van het woonbeleid. Belangrijkste beleidskaders voor de afspraken zijn de door de gemeenteraad van Twenterand op 25 september 2003 vastgestelde Woonvisie en de Streekplanherziening Wonen.

Het college verwacht dat er in de komende jaren voldoende bouwmogelijkheden beschikbaar zijn om het gewenste woningbouwprogramma te realiseren. Hiermee moeten rond 2009 alle bestaande wachtlijsten zijn weggewerkt. Inmiddels zijn 61 nieuwe woningen opgeleverd. In het woonbeleid geeft de gemeente prioriteit aan de ontwikkeling van inbreidingslocaties boven uitbreidingslocaties. Circa 30% van de nieuwbouw zal in inbreidingsplannen worden gerealiseerd. Naast de inbreidingsplannen zijn de volgende uitbreidingsplannen beschikbaar: Weemelanden 2e fase en Weemelanden Zuidoost in Vriezenveen, Kruidenwijk 3e fase en Trio-terrein in Westerhaar, Vroomshoop-Oost in Vroomshoop en Zuidmaten in Den Ham. De spreiding van de extra woningen is conform de vastgestelde woonvisie: Vriezenveen 37%, Westerhaar-Vriezenveensewijk 16%, Vroomshoop 30% en Den Ham 17%.

Het college heeft beloofd haar woningbouwbeleid af te stemmen op dat van de buurgemeenten. Mede met het oog hierop neemt Twenterand actief deel in het overleg binnen de regio. Wanneer zich bij de ontwikkeling van de plannen problemen voordoen zal de gemeente in overleg treden met de provincie om stagnatie te voorkomen. Tevens zullen de gemaakte prestatieafspraken ieder jaar opnieuw worden bekeken om te bezien of ze moeten worden aangepast aan de meest recente ontwikkelingen op de woningmarkt.