Socialistische Partij

Van Bommel eist opheldering over arrestaties en vermenging missies Afghanistan

19-03-2006 * De SP wil opheldering van minister Kamp (Defensie) over berichten in NRC Handelsblad dat Nederlandse militairen in Aghanistan vaker vermeende terroristen hebben overgedragen aan het Amerikaanse leger dan tot nog toe bekend is gemaakt. Kamerlid Harry van Bommel heeft de indruk dat hij onvoldoende en onvolledig is geïnformeerd door Kamp. De SP wil een debat met de minister.

Van Bommel wil ook opheldering over de rol van de Nederlandse special forces bij de voorbereiding van de opbouwmissie in Uruzgan. De hoogste Nederlandse militair generaal Berlijn zei vandaag in een tv-interview dat zij mogelijk verkenningen gaan uitvoeren. De missies Enduring Freedom (terroristenjacht) en ISAF (de wederopbouwmissie) lopen steeds meer in elkaar over, terwijl de regering altijd heeft bezworen dat dit niet zou gebeuren.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat vier Afghanen die zich na een schietincident met Nederlandse commando's in januari overgaven aan de Nederlanders, die hen daarna overdroegen aan de Amerikanen. Defensie had de Kamer alleen gemeld dat bij het incident een Afghaan was gedood en dat twee gewonde Afghanen door de VS waren gearresteerd. Over de overige vier zweeg Defensie. Van Bommel voelt zich belazerd door minister Kamp. "Journalisten van NRC weten meer dan ik als Kamerlid. Dat is onaanvaardbaar."