Ingezonden persbericht

Persbericht Amsterdam Anders/de Groenen

Zeeburg heeft gekozen, de bomen gaan om!
Bomen worden 50cm verplaatst.

AADG Zeeburg dankt haar kiezers. 569 Zeeburgers stemden op AA/DG. Niet voldoende voor een zetel. Niet voldoende voor de strijd voor de bomen in de Javastraat. De grote vraag is of de Zeeburgers zich bewust zijn waarvoor ze gekozen hebben. Willen ze werkelijk dat alle bomen in de Javastraat omgehakt worden? Omwille van nieuwe boompjes, op 50cm afstand van de oude bomen?

De Javastraat wordt vernieuwd. Er komt een tweebaansweg met langsparkeren, en een bredere stoep. Daarvoor moeten de huidige bomen wijken. Dat is Amsterdam Anders/de Groenen een doorn in het oog. Er zitten veel iepen bij en die boomsoort heeft het juist heel zwaar door de beruchte iepziekte. Sommige iepen in de Javastraat zijn meer dan honderd jaar oud.

Er komen parkeerplaatsen en een brede stoep terug in ruil voor de monumentale bomen; op 50 centimer van de plek waar de bomen nu staan, komen kleine boompjes terug. Omdat de wortels van met name de echt grote bomen helemaal onder de straat doorlopen, is het onmogelijk om juist de oude bomen te herplanten.

Het vorige college PvdA-GL-VVD heeft gestemd om de bomen weg te halen. Met een grote PvdA die de dienst uitmaakt in het college, en GroenLinks dat vermoedelijk opnieuw deel uit gaat maken van de coalitie, zijn de iepen ten dode opgeschreven. De straat zal een heel ander aanzien krijgen.

En dat is precies wat Amsterdam Anders/ de Groenen niet wil. De Javastraat is hard aan vernieuwing toe vanwege grote verkeersproblemen. Maar er zijn genoeg andere oplossingen voor de vernieuwing, waarbij de bomen gespaard blijven. Daarom komt Amsterdam Anders/de Groenen in actie voor het behoud van deze bomen. Op vrijdag 17 maart zijn rode kruizen aangebracht op de bomen die worden weggehaald. Zo ziet het winkelend publiek dat de bomen van het stadsdeel moeten verdwijnen.

---

Info: Netty Gelijsteen
tel: 0204181075 en 0610173379
email: politiek@nettygelijsteen.nl