Gemeente Heerenveen

brengt leefsituatie van 75 plussers in beeld

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Project ouderen op de kaart brengt leefsituatie van 75 plussers in beeld

15/03/2006

Op dinsdag 21 maart aanstaande wordt het startsein gegeven van het combinatieproject Ouderen op de kaart, preventief huisbezoek 75+ en Tegearre. Dit project omvat een onderzoek naar alle zelfstandig wonende 75 plussers in de gemeente Heerenveen. Op dit moment gaat dit om een aantal van ongeveer 3300 inwoners. Deze inwoners zullen worden bezocht door een vrijwilliger die door middel van het afnemen van een vragenlijst gegevens verzamelt rondom de woon- en leefsituatie van ouderen.

Deze gegevens worden verwerkt door Stichting Partoer in een regionale monitoring Zuidoost Friesland. Aan dit onderzoek doen ook de buurtgemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwef en Smallingerland mee. De looptijd van het onderzoek is drie jaar.

Tijdens het huisbezoek kunnen specifieke vragen van de oudere naar voren komen. In dat geval zal een van de ouderenadviseurs een huisbezoek afleggen die dan nader ingaat op de vraag. Dit kunnen diverse vragen zijn bijvoorbeeld rondom regel -en wetgeving en vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Mocht de vraag betrekking hebben op het gebied van gezelschap en het ondernemen van activiteiten dan kan er een vrijwilliger worden ingeschakeld van bijvoorbeeld het Tegearre project. Het Tegearre project is een maatjesproject . Dit houdt in dat de vrijwilliger als een maatje wordt gekoppeld aan de oudere(n) zodat het mogelijk wordt dat er gezamenlijk activiteiten worden ondernomen. Dit kan zijn het spelen van een spelletje, het drinken van een kopje koffie of toeleiding naar activiteiten buitenshuis. Bij de uitvoering van het project wordt samenwerking gezocht met andere vrijwilligersorganisaties en organisaties op het terrein van wonen, welzijn en zorg.

Stichting Caleidoscoop, de brede welzijnsorganisatie voor de gemeente Heerenveen, is verantwoordelijk voor de uitvoering van beide projecten. De financiën van de projecten zijn bijeen gebracht door de gemeente Heerenveen , Stichting Caleidoscoop, het Sluyterman van Loo fonds en het RCOAK fonds. De projectleider is mw. Marleen de Beer en de betrokken ouderenadviseurs zijn mw. Ineke Jonker en mw. Ineke Bollema.