Dienst uitvoering en toezicht Energie

NMa: Oxxio werkt administratieve achterstanden weg

06-02 / 21-03-2006

Na Essent, Eneco, Nuon, Greenchoice en Delta heeft nu ook energieleverancier Oxxio de achterstanden in het versturen van eindafrekeningen weggewerkt. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op basis van recent uitgevoerde controles en afgelegde bedrijfsbezoeken. Hiermee heeft Oxxio voldaan aan de last onder dwangsom die de NMa begin dit jaar aan Oxxio heeft opgelegd. De NMa droeg Oxxio op om de achterstanden met eindfacturen, die worden verstuurd als consumenten verhuizen of overstappen, uiterlijk op 1 februari 2006 weg te werken.

De grote energiebedrijven deden in 2005 de toezegging aan minister Brinkhorst (EZ) en de Directie Toezicht Energie (DTe) van de NMa om de administratieve problemen per 1 juli 2005 op te lossen. Ten aanzien van Delta en Oxxio waren aanvullende controles nodig omdat bleek dat er per 1 juli 2005 nog steeds factureringsachterstanden bestonden. Delta heeft de achterstanden alsnog per 1 september 2005 weggewerkt maar Oxxio kampte toen nog met een aanzienlijke achterstand bij het versturen van eindafrekeningen. Zo moest Oxxio nog voor enkele duizenden verhuis- en switchaanvragen, die consumenten reeds voor 1 januari 2005 hadden ingediend, een eindafrekening versturen. Het bedrijf kreeg tot 1 februari de tijd om de achterstanden weg te werken omdat zij relatief nieuw is op de energiemarkt en niet over een eigen netwerk beschikt.

Peter Plug, directeur van DTe: "Het was hard nodig dat de achterstanden in facturering sectorbreed werden weggewerkt. Dit is goed voor het vertrouwen in de energiemarkt. Het is nu zaak dat de bedrijven het belangrijkste sluitstuk van hun dienstverlening, de klachtenafhandeling, op orde krijgen."

DTe publiceert elk kwartaal een scorekaart op haar website (www.dte.nl) die de consument inzicht geeft in de prestaties van de individuele energiebedrijven. Zo laat de scorekaart zien hoe het per bedrijf is gesteld met het tijdig (binnen acht weken) versturen van rekeningen. Aan de hand van deze scorekaart meet DTe of de prestaties van de energiebedrijven inzake facturering op orde blijven. Het besluit
Besluit last onder dwangsom Oxxio

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Barbara Roest of Harriët Garvelink , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl