Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 21 maart 2006

Terra nummer twee; Interview met Prins Willem-Alexander

Zelf probeert hij zijn dochter Amalia nu al bij te brengen dat ze zuinig moet zijn met water uit de kraan. En, vindt hij, we moeten zeker niet wachten tot de laatste scepticus is overtuigd dat het klimaatprobleem bestaat. Klimaatverandering zal immers grote gevolgen hebben voor het waterbeheer in de wereld. Daarom moeten we nu al preventieve en curatieve maatregelen nemen. Prins Willem-Alexander praat in Terra nummer 2 die vandaag verschijnt, over de relatie tussen klimaat, ruimtelijke ordening en waterbeheer.

Sinds 1998 legt Prins Willem-Alexander zich toe op watermanagement. De aanvankelijke lacherigheid over zijn keuze voor dit thema is inmiddels ruimschoots verdwenen. De prins wordt alom gerespecteerd als deskundig op dit thema. En inmiddels is het besef wijd verbreid dat waterbeheer - zeker met de klimaatverandering die gaande is - één van de grote thema's van dit moment is. Dat er nog steeds sceptici zijn die vraagtekens zetten bij de omvang en urgentie van het klimaatprobleem mag volgens Willem-Alexander geen reden zijn om af te wachten. 'Inmiddels is onomstreden dat klimaatverandering aan de gang is en dat dit gevolgen zal hebben voor het waterbeheer', zegt de prins. 'Dat wetenschappers kritisch blijven over de oorzaken en omvang van de gevolgen, is een goede zaak. Het is zeker nodig om de wetenschappelijke discussie voort te zetten (.). Maar tegelijkertijd moeten we niet afwachten maar preventieve en curatieve maatregelen nemen.' Voor Nederland geldt wat de prins betreft dat we in de ruimtelijke ordening voldoende rekening moeten houden met een wisselend waterpeil. 'Bouwen in een dichtbevolkt land als Nederland blijft noodzakelijk en watergevoelige gebieden kunnen niet altijd worden vermeden. Vaak zijn deze gebieden juist heel aantrekkelijk. Maar we moeten daar we strikte voorwaarden aan verbinden en daarover goede afspraken maken met alle betrokkenen', aldus de prins.

Verder in nummer 2 van Terra: roken is ook een (groot) milieuprobleem, de haken en ogen van biobrandstof, wachten op het groene vliegtuig en een voor- en tegenstander in discussie over de stelling of de honger in de wereld zonder kunstmest kan worden opgelost.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427

-----------------------

---- --