Socialistische Partij

Minister Peijs blundert bij Betuwelijn

21-03-2006 * Het lukt verkeersminister Karla Peijs niet om de Betuwelijn goed te exploiteren. Na maandenlange onderzoeken naar een bedrijf dat de lijn wilde uitbaten, vraagt zij nu toch haar eigen staatsbedrijf ProRail om deze opdracht voor 76 miljoen euro uit te voeren. SP-Kamerlid Arda Gerkens: "De minister had ruim de tijd om een goede exploitant te vinden en ze gaf ook aan dat dit zou lukken, maar helaas heeft ze gefaald."

Arda Gerkens Aanvankelijk wilde de minister ProRail vragen de exploitatie voor rekening te nemen. De Kamer kon zich echter niet vinden in de hoge kosten. Minister Peijs zou gaan zoeken naar mogelijkheden om tot een goedkopere exploitatie te komen. Gerkens: "In het vorige debat gaf ze aan dat dit voor 35 miljoen euro moest kunnen. Dit blijkt echter niet waar te zijn, we zijn weer terug bij af terwijl de tijd begint te dringen." Minister Peijs wil dat hoe dan ook vanaf januari 2007 treinen op het traject gaan rijden.

"Peijs heeft echt wat uit te leggen. De opdracht die zij van de Kamer meekreeg was uitvoerbaar maar werd helaas niet opgepakt. Dit mag zij in de Kamer komen uitleggen. Na bijna 5 miljard kosten voor de aanleg van de Betuweroute blijft gerommel rond deze lijn doorgaan. Uiteindelijk betalen we meer en meer voor een ongewenste lijn."