Gemeente Amsterdam


1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Datum 21 maart 2006Kenmerk 049 Dit is een gezamenlijk persbericht van het Noordvleugel-overleg

Vrijgeven Hoofddorp-West is eerste stap voor noodzakelijke woningbouw in de Noordvleugel

De overheden in de Noordvleugel van de Randstad zijn tevreden dat minister Dekker (VROM) heeft bekendgemaakt dat de bouw van Hoofddorp-West kan doorgaan. De eerdere beperking in de rijksnota `Ruimte' wordt opgeheven, waardoor de bouw van 4000 tot 8000 woningen toch mogelijk is. Dit is een goede, eerste stap om de benodigde woningen in dit deel van de Noordvleugel te kunnen bouwen, maar meer aanpassingen zijn nodig.

De samenwerkende overheden in de Noordvleugel van de Randstad hebben voor de rijksnota `Ruimte' een visie opgesteld voor de ontwikkeling van de Noordvleugel. Voor deze ontwikkeling is het nodig om tussen 2010 en 2030 150.000 woningen te bouwen, waarvan allereerst 29.000 in de Haarlemmermeer en omgeving. Door de woningbehoefte en de groeiende werkgelegenheid rond Schiphol is de bouw van 29.000 woningen in dit deel van de Noordvleugel cruciaal. In Almere kan pas op termijn omvangrijke woningbouw plaatsvinden, omdat daar de benodigde infrastructuur nog ontbreekt.

Duco Stadig, wethouder Stedelijke Ontwikkeling van Amsterdam en voorzitter van het Noordvleugel-overleg: "Het is mooi dat het ministerie het belang van woningbouw in deze regio onderkent en de bouw van deze woningen mogelijk maakt." Ook Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling van Noord-Holland en vice-voorzitter van het Noordvleugel-overleg, is blij met deze eerste stap. "We gaan er vanuit dat ook de beperkingen voor de Legmeer bij Amstelveen en andere locaties rond Schiphol snel worden opgeheven. We kunnen dan eindelijk gaan bouwen op plaatsen waar steeds meer werkgelegenheid komt. Het zou vanwege de toenemende verkeersdruk in deze regio toch te gek voor woorden zijn als hier de benodigde woningen niet zouden komen."

Rond Schiphol heeft de rijksnota `Ruimte' een aantal beperkingen opgelegd dat de daar voorziene woningbouw onmogelijk maakte, bijvoorbeeld in Hoofddorp-West en de Legmeer bij Amstelveen. Minister Dekker heeft de provincies Noord-Holland en Zuid- Holland vervolgens verzocht de woningbouwmogelijkheden in de Haarlemmermeer en de Bollenstreek te onderzoeken. Volgens de gebiedsuitwerking Haarlemmermeer- Bollenstreek lukt het maar beperkt in de grote woningbouwopgave te voorzien zonder beperkingen op te heffen: slechts 2300 woningen kunnen met zekerheid extra worden gebouwd. Mét aanpassing van de randvoorwaarden zien de provincies ruimte om 13.300 woningen buiten het bestaande, stedelijke gebied te bouwen, grotendeels in de Haarlemmermeer. Door het vrijgeven van Hoofddorp-West bij de rijksevaluatie van de Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

21 maart 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 049 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Schipholwet is een belangrijk deel van deze 13.300 woningen mogelijk geworden, maar om verder te komen zullen meer voorwaarden moeten worden versoepeld. Rijk, provincies en gemeenten moeten zich blijven inspannen om de woningbouwmogelijkheden buiten het bestaande stedelijke gebied in de Haarlemmermeer én de Bollenstreek te vergroten.

Pb-049