Gemeente Zwolle

Aanpak van fietsoverlast rond station Zwolle


Datum uitgave: 21-03-2006
De gemeente Zwolle pakt de overlast van fietsen in de stationsomgeving met concrete maatregelen aan. Met een Algemene FietsAfhandel Centrale, meer toezicht en handhaving, nieuwe juridische maatregelen en een dringend verzoek aan ProRail om uitbreiding van de stallingcapaciteit worden de mogelijkheden om een fiets veilig en gemakkelijk te stallen rond het trein- en busstation de komende periode vergroot.

Het grote aantal gestalde fietsen leidt sinds jaar en dag tot een chaos van rijwielen in de onbewaakte stallingen.

ProRail is verantwoordelijk voor de stallingen. De gemeente heeft diverse malen gevraagd om uitbreiding van de capaciteit. Bij de toekomstige, nieuwe invulling van de ruimte rond het station probeert ProRail extra stallingen aan te leggen. De gemeente gaat ondertussen aan de slag om de bestaande capaciteit beter te benutten.

De WEZO houdt in opdracht van de gemeente nu al geregeld toezicht op het stallinggedrag en verplaatst foutief gestalde fietsen naar vrije fietsenrekken. Ook worden fietsen die langer dan veertien dagen zijn gestald en fietswrakken verwijderd. De juridische grondslag van de genomen verkeersbesluiten bieden echter onvoldoende mogelijkheden om streng te handhaven. Zo kunnen fietsen nu nog niet worden weggeknipt.

De gemeente werkt daarom aan aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening waarmee de mogelijkheden om op te treden tegen foutief gestalde fietsen toenemen. Voor verbetering van de handhaving van deze regels is een nieuwe methode in de maak. Bovendien wordt de handhaving van de regels geĂŻntensiveerd, waarbij foutief gestalde fietsen niet alleen worden verplaatst, maar direct worden verwijderd.

In de toekomst wordt een Algemene FietsAfhandel Centrale (AFAC) opgestart waar allerlei activiteiten met betrekking tot fietsen worden gebundeld. Naast het stallen van verwijderde fietsen rond het station, gaat het bijvoorbeeld om het graveren van fietsen tegen diefstal en het beheer van gevonden fietsen. Naast de gemeente zijn ook de politie, stadswacht en WEZO betrokken bij deze activiteiten. Het concept is gebaseerd op de AFAC in Amsterdam, die heeft aangeboden om te h8elpen bij het opzetten van de Zwolse variant. Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte locatie voor de AFAC.

Bron: afdeling Communicatie