Ingezonden persbericht


MELKWEG PROGRAMMA wo 22 maart t/m za 1 april 2006

vr 31 20.00 Riding Giants Stacy Peralta, USA 2004, 105 min, DVD toegangsprijs Cinema 6,- / 4,50 (korting)
wo 22/322.00 uur | 6,- / 4,50 (korting)

RIZE - David LaChapelle, VS 2005, 86 min.
Met Rize begeeft de hippe modefotograaf en clipregisseur David LaChapelle - een ex-protegé van Andy Warhol - zich voor het eerst op het gebied van de lange documentaire. De regisseur laat ons kennismaken met het fenomeen 'krumping', een hyperenergieke dansvorm die een mengeling is van 'combat clown-mime' en Afrikaanse tribal dance. Deze spectaculair-acrobatische hiphopdans, waarin agressie en schoonheid samenvloeien, vindt zijn oorsprong in het beruchte getto van South Central in Los Angeles en verovert van daaruit de wereld. In de film is een prominente rol weggelegd voor Tommy Johnson; in een reactie op de Rodney King-rellen van 1992 creëerde deze voormalige drugsdealer het hiphoppersonage Tommy the Clown en gaf daarmee de aanzet tot nieuwe streetdance- stijlen als 'krumping'.
Met een opmerkelijk oog voor beweging, kleur en ritme brengt LaChapelle de dansers van South Central in beeld en laat hij zien hoe deze jongeren onderlinge verbondenheid vinden in een nieuwe, meeslepend expressieve hiphopstijl.
do 23/0320:00 uur | 6,- / 4,50 (korting)
THICKER THAN WATER/THE SEPTEMBER SESSIONS - Jack Johnson, USA 1999-2004, 60 + 30 min. 2 Deze maand is het muzikale surficoon Jack Johnson live te bewonderen in de Heineken Music Hall, maar in Melkweg Cinema is hij te zien in de door hemzelf geregisseerde films THICKER THAN WATER en THE Voor meer informatie kunt u opnemen met de afdeling publiciteit via 020 5318181 of publiciteit@melkweg.nl

SEPTEMBER SESSIONS. THICKER THAN WATER is een verzameling van beelden en herinneringen die zijn begonnen bij de eerste ride op een surfboard en die eindigen met een 18 maanden durende reis door Zuid Azië. Een mooie, grappige maar vooral realistische film over de surfcultuur. THE SEPTEMBER SESSIONS is een verfilming van een surftrip van een groep pro-surfers naar Sumatra. "The waves were as good as waves get" zegt Rob Macahdo in deze film en dat is waar: SEPTEMBER SESSIONS laat je wegdromen met beelden van perfecte golven en een paar van 's wereld beste surfers, waaronder Kelly Slater, die elke golf opnieuw met veel stijl nemen. zo 26/03, di 28/03 t/m wo 05/04 20:00 uur | 6,- / 4,50 (korting) RIDING GIANTS - Stacy Peralta, VS 2004, 105 min.
Een semi-serieuze, maar vaak vrolijke documentaire over de wereld van de surfcultuur van Stacy Peralta (o.a. van de legendarische skate-documentaire DOGTOWN AND Z-BOYS). RIDING GIANTS wordt wel gezien als de enige authentieke geschiedenis van het surfen. Zo krijgen we door de ogen van insiders een kijkje in deze bijzondere wereld: het ontstaan van de sport, de kleurrijke en revolutionaire geboorte van de surfcultuur en de mythologie en de verleiding van de grote golven passeren de revue. Een hypnotiserende visuele en opwindende ride waaruit blijkt dat de strijd tussen mens en natuur nooit zal eindigen. ma 27/3 21:30 uur 6,- / 4,50 (korting)
LORDS OF DOGTOWN - Caterine Hardwicke, USA 2005, 107 min. LORDS OF DOGTOWN vertelt het ware verhaal achter drie surfende tieners uit Venice Beach in Californië, die skateboarden naar een extreem level brachtten en de sportwereld voor altijd veranderden. Samen vormden de tieners de groep Z-Boys, in de film gespeeld door Stacy Peralta, Tony Alva en Jay Adams. De film gaat over deze hechte groep jongens die in eerste instantie onbelangrijk wordt gevonden totdat ze een nieuwe skateboardstijl ontwikkelen die verwordt tot een wereldwijd fenomeen. Hoe meer hun hobby verandert in een commerciele aangelegenheid, hoe meer hun vriendschap op het spel komt te staan.
ma 27/03 20:00 uur | 6,- / 4,50 (korting)
CULTCORNER: ASTRO ZOMBIES - Ted V Mikels, VS 1967, 83 min. Met John Carradine als de gekke Dr. DeMarco, die zich in een kelder bezighoudt met het maken van zombies. Hij verliest echter controle over zijn creaties: het worden zombies die ervan houden mensen toe te takelen door hun vitale organen uit het lijf te rukken. Met de legendarische ex-stripper Tura Satana (FASTER PUSSYCAT, KILL KILL, DOLL SQUAD).
Melkweg Theater
di 28/03 t/m vr 31/03 | 20:30 uur | 9 / 8 (28 maart try out: 7, wo 29 maart première) Moving South Lily Kiara
`You say you never walk this way
Something's growing out of this
I'm telling you I am moving today
South - that's where it is'
MOVING SOUTH is een dansvoorstelling met drie gitaren en poëzie waarin een vrouw besluit niet langer naar het zuiden te gaan om haar geluk te vinden, maar ervoor kiest het zuiden te creëren waar zij is. De voorstelling is een poëtische en speelse verleiding om mee te gaan in de verbeelding, ervaringen en passies van een vrouw. Verwerft zij de kracht en waardigheid van een koningin of blijft zij hangen in de gevoeligheid en onschuld van een prinses? Of vindt zij misschien een andere kracht, die deze kwaliteiten met elkaar verbindt?
Tot nu toe hield Lily Kiara haar werk als muzikante/zangeres gescheiden van haar dansvoorstellingen. In MOVING SOUTH brengt zij beiden samen en onderzoekt ze hoe de dans en songs elkaar kunnen versterken en aanvullen. Lily Kiara is danseres/choreografe, singer/songwriter en docent (NL). Ze maakt dansvoorstellingen sinds 1989. Tussen 1995 en 2003 werd een aantal van haar projecten geproduceerd door Danswerkplaats Amsterdam. In 2004 richtte zij Stichting Free Fall Dance & Music Projects op. De serie voorstellingen THE PULSE PROJECTS, waaronder een duet met Julyen Hamilton, is het eerste project dat door Free Fall geproduceerd werd, in co-productie met het Melkweg Theater. choreografie/dans/muziek/songteksten: Lily Kiara | artistieke begeleiding : Julyen Hamilton | geluid: Betty Baarda | dramaturgie: Robert Steijn | licht: Ellen Knops 3 Voor meer informatie kunt u opnemen met de afdeling publiciteit via 020 5318181 of publiciteit@melkweg.nl

Melkweg Galerie

vr 24/03 t/m zo 23/04 | open: wo t/m zo van 13.00 tot 20.00, vrij toegankelijk PUUR PORTRET - Joost van den Broek
Joost van den Broek is in de ogen van veel experts de beste journalistieke portretfotograaf van Nederland en staat bekend als buitengewoon betrokken en integer. In alle verscheidenheid is zijn werk toch zeer herkenbaar. De foto's zijn rustig en naturel, bescheiden van kleur of toon en meestal klassiek van licht en compositie. Belangrijk voor hem is dat hij in rust kan werken met alle aandacht en respect voor het onderwerp en de persoon voor zijn lens. De foto's van Joost van den Broek vallen op door een sterke uitstraling en zijn soms zelfs confronterend.
Het werk van Joost van den Broek staat bijna dagelijks in de Volkskrant, met nieuwsreportage of portret. Zijn werk wordt ook vaak gepubliceerd in Vrij Nederland en het tijdschrift van Vluchtelingenwerk Nederland. Via fotopersbureau Hollandse Hoogte bereikt het bijna alle Nederlandse opinietijdschriften. Joost van den Broek (1967) is in 1991 afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Vormgeving te Tilburg. Sinds 1992 is hij freelance docent aan de Fotoakademie Amsterdam en sinds 1995 hoofddocent eindexamengroep `journalistieke, documentaire en portretfotografie'. Vanaf eind 2000 werkt hij als freelance fotograaf voor de Volkskrant, Vrij Nederland en Vluchtelingenwerk. Hij is gespecialiseerd in geëngageerde reportage-fotografie met betrekking tot de multiculturele samenleving, vluchtelingen en asielbeleid. Sinds 2000 won hij ieder jaar meerdere prijzen in verschillende categorieën bij de Zilveren Camera.
Melkweg Media
gesloten t/m 19 april
Melkweg Events
do 23/03 | Surf's up! surffilms en muziek
Met Jack Johnson als voorman zit de surfcultuur weer helemaal in de lift. In maart kun je in de Melkweg de surfcultuur proeven met films en muziek! Surf is al sinds de jaren '60 een opvallende subcultuur. De Melkweg draagt surfcultuur al jaren een warm hart toe. Afgelopen najaar stonden onder andere de legendarische Surfari's op het programma en daarnaast een avond met jonge Nederlandse en Duitse surfbands.
Momenteel zit de surfcultuur weer gigantisch in de lift. Met als voorman Jack Johnson, die het laatste jaar is uitgegroeid tot één van de populairste singer-songwriters ter wereld. Eerder in zijn carrière stond hij enkele malen in de Melkweg, binnenkort speelt hij in een volledig uitverkochte Heineken Music Hall. Naar aanleiding hiervan vertoont Melkweg Cinema op donderdag 23 maart twee films van en met hem: Thicker Than Water (2004) en The September Sessions (1999). Om de surfcultuur vast te houden is vanaf 26 maart de adembenemende film Riding Giants van Stacy Peralta (2004) te zien. Op dinsdag 28 maart treedt Xavier Rudd op in de Melkweg, een aanstormende artiest die muzikaal in het verlengde lijkt te liggen van artiesten als Jack Johnson, maar zich tegelijk heel duidelijk onderscheid met een unieke sound. Zie de programma's hieronder voor meer info over Surffilms en Muziek! vr 24/03 | Lowlands Bookstore schrijvers en popmuziek i.h.k.v. de Boekenweek Het festival A Campingflight To Lowlands Paradise pakt uit met een bijzonder evenement rond schrijvers en popmuziek tijdens de Boekenweek. Boekenweek 2006: Ruim 20 optredens tijdens Lowlands Bookstore Het programma van Lowlands Bookstore op 24 maart in de Melkweg in Amsterdam is compleet. Deze avond waarin muziek en literatuur centraal staan, heeft plaats in alle vier de zalen van de Melkweg. Het evenement vindt plaats ter gelegenheid van de Boekenweek die dit jaar als thema heeft Schrijvers en muziek. Lowlands Bookstore is een samenwerkingsverband van Melkweg, Nationaal Pop Instituut, Lowlands Festival, Bureau Booij, Klusman en Van Bruggen en Stichting CPNB. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via Ticketservice en de bekende voorverkoopadressen. Zie voor het volledige overzicht van de optredende artiesten het muziekprogramma overzicht op pagina 1 Voor meer informatie kunt u opnemen met de afdeling publiciteit via 020 5318181 of publiciteit@melkweg.nl

Toelichting Muziek

do 23/03 | DANKO JONES / QUIT YOUR DAYJOB
Het beste van AC/DC en Thin Lizzy anno 2006. Wie luistert naar Danko Jones heeft vrij snel door waar deze Canadezen hun inspiratie vandaan halen, maar wordt tegelijkertijd zo hard omver geblazen met 100% pure rock 'n roll, dat de complete muziekgeschiedenis vergeten wordt. Danko Jones is op het podium één blok charisma, energie en vuigheid. Na een paar EP's te hebben uitgebracht, volgde in 2002 het debuutalbum `Born A Lion'. Het begin van de zegetocht langs alle clubs en festivals met naam in de VS en Europa was een feit. `We Sweat Blood' uit 2003 was opnieuw een plaat vol rake rocksongs en ook deze titel werd live waargemaakt. Begin 2006 staat de release van Danko's nieuwe plaat gepland. Het album heet `Sleep Is The Enemy' en wordt gemasterd door Ted Jensen (o.a. Green Day, R.E.M.) Tijd voor de derde ronde!
vr 24/03 | Lowlands Bookstore
zie Melkweg Events
za 25/03 | TMFSMASH.NL: AKON / CHRISTIAN WALZ / SIMON WEBBE / NINTHE / IOS / YES-R Tweede editie van TMFSmash.nl. Akon, Christian Walz, Simon Webbe (akoestisch), Ninthe, IOS en YES-R zullen optreden. De presentatie ligt in handen van Birgit. meer info: www.tmfsmash.nl di 28/03 | THE ROCHES
De zingende zusjes, Maggie, Terre en Suzzy Roche, vormen The Roches. Het trio is ietwat op leeftijd maar ze weten nog altijd met een mix van kerkkoor muziek, traditionele Ierse folk en hedendaagse folk, rock, country en pop hun eigenzinnige geluid neer te zetten. di 28/03 | XAVIER RUDD / JOHN CARRIE
Xavier Rudd bracht afgelopen jaar zijn debuut album `Solace' uit, wat in Australië goed was voor platinum. De Canadees-Australiër krijgt veel sympathie van collega muzikanten Ani DiFranco en Jack Johnson, waar Rudd dan ook mee heeft getoerd. De lieftallige nummers op het album `Solace' gaan over de mensheid, spiritualiteit en de natuur. Naast een natuurtalent in tekstschrijven is Rudd ook begenadigd muzikant. Gitaar, didgeridoo, slide gitaren, djembes, harmonica worden allen door deze eenmansband gespeeld. Volgens eigen zeggen, gaat het tijdens zijn live optredens allemaal om `peace and happiness', waar hij samen met het publiek er een zwoele avond van probeert te maken. wo 29/03 | WIR SIND HELDEN
Een half jaar geleden speelden onze Duitse vrienden Wir Sind Helden nog in een uitverkochte Oude Zaal. Dat ze nu voor een uitzinnige The MAX gaan spelen, lijkt alleen maar logisch. De Helden weten hoe popmuziek moet klinken. Van hun debuut album `Die Reklamation' ging een half miljoen platen over de toonbank en het tweede album `Von Hier An Blind' borduurt op het succes verder! Pop en elektronica met een verfijnd Duits randje geeft de groep in aanloop naar het WK een 1-0 voorsprong voor Duitsland! do 30/03 | TONY ALLEN / DJ GRINGO
Tony Allen, samen met Fela Kuti, oprichter van het swingende afrobeat bracht onlangs zijn nieuwe album `Lagos No Shaking' uit. Naast zijn opmerkelijke repertoire met Fela Kuti heeft de percussionist ook wat uitstapjes met Blur's Damon Albarn en rapper Ty gemaakt voor het album HomeCooking (2002). Op zijn laatste album `Lagos No Shaking' gaat Allen weer terug naar het pompende hart van de Afrobeat. Eind 2004 was Tony Allen al in de Melkweg te zien als special guest van the New Cool Collective Big Band. Vanavond brengt hij zijn eigen big band uit Nigeria mee, wat voor nog meer swing zal gaan zorgen! vr 31/03 | INFADELS
Dat Engelse bands hot zijn in Europa is duidelijk. Dat een Engelse band met hun debuutplaat het vaste land verovert, mag spectaculair genoemd worden. Dat na de Arctic Monkeys een tweede band hier in korte tijd in slaagt, is vrij ongelooflijk. Wij presenteren u: Infadels! Deze jonge honden uit Londen beschrijven hun muzikale invloeden als: "Everything from Charlie Mingus to We've Got A Fuzzbox And We're Gonna Use It". Het gaat hier niet om de zoveelste retropopband die het noodzakelijk acht foute discobeats achter hun net-niet-strakke drummer te zetten, maar om een extreem energieke liveband met punk attitude die toevallig elektronische en heel erg dansbare popmuziek maakt. Debuutsingle `Jagger 67' werd vooral via internet verspreid, maar al snel opgepikt door de grotere radiostations. Samen met de vele succesvolle shows in de UK en daarbuiten - zoals Motel Mozaique in 2005 en Eurosonic jongstleden januari ­ bezorgde dit de band een geweldige underground status. Maar de lift waar de Infadels sindsdien in zitten, 5 kan Abeltje alleen maar over dromen. Deze zomer geheid hét feestnummer van de grote festivals, nu nog te zien in de intiemere omgeving van de Melkweg.
Voor meer informatie kunt u opnemen met de afdeling publiciteit via 020 5318181 of publiciteit@melkweg.nl

vr 31/03 | APPELSAP live: Jiggy Dje, dj's: SP / Kid Sublime / Lil'Vic, hosts: Fit & Melodee De succesvolle Hiphop-avond Appelsap, onlangs nog bekroond met een Gouden Greep in de categorie `Beste Feest' door de lezers van State Magazine en luisteraars van Lijn 5, gaat in 2006 feesten geven in de Melkweg in Amsterdam! De line-up zoals nu bekend:


---

Voor meer informatie kunt u opnemen met de afdeling publiciteit via 020 5318181 of publiciteit@melkweg.nl


---- -- PERSBERICHT

Spinvis, De Kift en meer NL Impressionisten on tour In de Melkweg met: De Kift, Meindert Talma & André Manuel Melkweg · Oude Zaal · 2 april · 20.00 uur · 15,- + lidm.
· · · ·

NL Impressionisten is een verzamelnaam voor 7 Nederlandstalige bands die op hun eigen wijze hun bijzondere teksten vertonen. Het gaat om de volgende bands: Meindert Talma, Spinvis, De Kift, At the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak. Vanaf 18 maart in diverse zalen de NL Impressionisten door heel Nederland. Hoe regionaler, hoe universeler, W.F. Hermans heeft het ons al gezegd. Onder de verzamelnaam "Nederlandse Impressionisten" wordt het topje van de ijsberg getoond van Nederlandse artiesten die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Steeds meer bands en artiesten in Nederland laten zich beïnvloeden door hun eigen taal en culturele achtergrond en verwerken dit in hoogst actuele muziek. Spinvis is wellicht de meest succesvolle, maar in zijn kielzog varen de Kift, Meindert Talma, At The Close Of Everyday, D'r Sjaak, Mondo Leone en André Manuel een vergelijkbare en ook een geheel eigen koers. Het uitgangspunt is de particuliere beschrijving van het leven van alledag, in de taal die je het gemakkelijkst in de mond ligt. Geen platitudes als Droge Worsten, Dikke Tieten of Ik Stink Zo Uut de Bek, geen grote woorden als Stil In Mij, Groeten uit het Maaiveld of Meneer de President, maar Doa Kump Zeek Van, Zalig zijn de Armen van Geest, Herfst en Nieuwegein en Dastu Net Mear Bestiest.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mana Music: 06 ­ 54 98 64 52
ilana@manamusic.nl
via internet:
www.myspace.com/nlimpressionisten
www.maneman.nl
www.dekift.nl
www.meinderttalma.nl


---- -- PERSBERICHT
SPIN OFF 2006

Zesde finale van landelijke breakdance competitie met optredens van Vagabond Crew (Parijs), Funky Presidentz (Amsterdam), documentaires, B-girls meeting, workshops en symposia za 1 april · Melkweg, hele gebouw · 13:00 uur
· ·

Op 1 april vindt in de Melkweg de finale van de zesde editie van de landelijke breakdancewedstrijd Spin Off plaats. De beste B-boyz én B-girls uit Nederland gaan `battelen' om de titels: beste danser, beste duo, beste groep en beste showcase. Voor de jongsten is er een speciale wedstrijdcategorie: duo t/m 14 jaar. Rond de battles zijn er DJ's, VJ's, workshops, symposia en gastoptredens van bekende (buitenlandse) groepen. Spin Off is niet alleen `the place to be' voor alle B-boyz en -girls maar het is ook een evenement voor iedereen die van dans, shows, hiphop en/of breakdance houdt. Kenmerkend voor de Spin Off finale zijn, naast indrukwekkende battles, de gastoptredens van buitenlandse breakdance groepen. De afgelopen jaren waren tijdens de Spin Off finale 's werelds beste shows te zien, van groepen afkomstig uit o.a. Korea, Frankrijk, Hongarije en Amerika. Spin Off is het enige breakdance evenement in Nederland dat aandacht aan deze shows besteedt en buitenlandse optredens programmeert. Hiermee hoopt Spin Off de Nederlandse dansers te inspireren om hun buitenlandse collega's te evenaren. Nieuw dit jaar is dat Spin Off de Nederlandse kwalificatie is voor Battle of the Year Benelux. Een wedstrijd waar de selectie wordt gemaakt voor The Battle of the Year, een internationale wedstrijd op het gebied van breakdance shows.
Speciale gast van Spin Off 2006 is de groep Vagabond Crew uit Parijs. Vagabond Crew is een groep die in de loop van de jaren een hechte relatie met Spin Off heeft opgebouwd. Naast gastoptredens hebben zij ook verschillende Nederlandse groepen gecoacht bij het maken van hun theatershow waaronder Illusionary Rockaz en Multiple Arts. Opvallend aan Vagabond Crew is dat zij, als een van de weinige breakdancegroepen, behoren tot de top van het internationale battle circuit maar dat ze ook theatervoorstellingen en shows maken die touren door de hele wereld. Tijdens Spin Off zal de Nederlandse première plaatsvinden van hun nieuwe show waarmee zij onlangs in Bilbao een choreografie prijs hebben gewonnen.
Ook te gast is Funky Presidentz, de dansgroep van Choreograaf Eszteca Noya. Eszteca begon in 1983 met dansen en toerde o.a. met Missy Elliot, En Vogue, The Spice Girls en Donna Summer en heeft zich nu gespecialiseerd in de nieuwste stromingen binnen de hiphop als Krumping, New York House Dancing, Original Locking en New Style Hip Hop. Tijdens Spin Off is de preview te zien van hun nieuwe show. Achtergrond
Breakdance is midden jaren '70 ontstaan in de Bronx in New York en behoort (naast rap, graffiti en Dj-ing) tot de vier elementen van hiphop. Breakdance battles bleken een goed alternatief voor de `fysieke oorlogen' tussen gangs. De nieuwe dansstijl ontwikkelde zich snel en was steeds duidelijker aanwezig in videoclips en dansfilms. Eind jaren '80 nam de aandacht voor breakdance af en kreeg de kunstvorm een gedateerd imago. Halverwege de jaren '90 leefde de interesse in breakdance opnieuw op en sindsdien is breakdance weer hot. Van het songfestival tot de nieuwste videoclip van Madonna, van commercials tot Scapino Ballet, breakdance is overal te zien. In de muziek- en filmindustrie is breakdance duidelijk aanwezig als uiting van straat- en jongerencultuur. In iedere stad in Nederland wordt, net als aan voetbal of basketbal, aan breakdance gedaan.
De Breakdancewedstrijden tijdens Spin Off bestaan uit zogenaamde `battles', waarin de breakdansers hun vaardigheden tonen. De jury wordt samengesteld uit bekende dansers, breakdansers en choreografen en de wedstrijden worden tussen individuele dansers, duo's en crews (een groep van dansers) gehouden. Naast de battles wordt er ook gejureerd op beste show.
Kijk voor de meest actuele informatie en aanvangstijden op www.spin-off.nu Stichting Spin Off wordt ondersteund door Paradiso en Melkweg en wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds, Stichting Doen en het FPPM.
noot voor de redactie,