29
30
31
/> Maart 2006

Vlaanderen blij met zijn eerste Nationaal Park
De Hoge Kempen (5700 ha.) belangrijke aanwinst voor natuurbehoud Vlaanderen neemt op 23 maart met veel feestelijk vertoon zijn eerste Nationaal Park officieel in gebruik. Het is het natuurpark de Hoge Kempen, dat met zijn oppervlakte van ruim 5700 hektare als een belangrijke aanwinst voor het natuurbehoud in het Belgische landsdeel wordt beschouwd. De Hoge Kempen is het grootste bos- en natuurgebied van heel Vlaanderen.
Afbeelding
Uitgestrekte heidevelden, dennenbossen en een rijke fauna kenmerken het eerste Nationaal Park van Vlaanderen, de Hoge Kempen.

Het eerste nationaal park in Vlaanderen strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As en ligt niet ver van Nederlands Limburg. In het grootste bos- en natuurgebied van Vlaanderen kan men eindeloos genieten: wandelen, fietsen, paardrijden,of met de "ranger" op ontdekking gaan.

Rijk natuurgebied
De Hoge Kempen is een rijk natuurgebied. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met puperen heidevelden. Grote waterplassen bleven achter daar waar zand en grind werd gewonnen. De hoogste 'toppen', tot ruim 100 meter, bieden prachtige panorama's over de Maasvallei en Nederlands Limburg.

Afbeelding Fauna en flora
Het Nationaal Park is tevens een thuis voor zeldzame fauna en flora. Een ontmoeting met een ree is geen uitzondering en vlinders, zoals de koninginnenpage (foto), kleuren de zomer. Geheel onschuldige maar wel bijzondere bewoners zijn de gladde slang, de mierenleeuw en de bijenwolf. Grote stenen en kleine keien getuigen van de laatste ijstijden en geven een magisch gevoel.

Feestelijk
Het Nationaal Park Hoge Kempen wordt officieel en met veel feestelijk vertoon van vreugde over de afronding van vele jaren van voorbereiding op donderdag 23 maart geopend.

Ontsluiting
Van de bijna 60 vierkante kilometer die het park beslaat is al meer dan de helft voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Aan de verdere ontsluiting wordt hard gewerkt, maar mede dankzij het fietsroutenetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland kun je er nu al uitgebreid op verkenning. Een speciale fietskaart (EUR5,-) met veel informatie over de Hoge Kempen is daarvoor beschikbaar.

Publiekshappening
Op zondag 26 maart van 10 tot 17 uur is er een grootse openingshappening voor het publiek: op het programma staan exclusieve wandelingen met rangers, een wilderniscafé, vergezichten vanuit de lucht (tot 50 m hoogte), hapjes en drankjes, veel informatie over de natuur in het park, kinderanimatie en muziek.

Meer informatie: http://www.nationaalpark.be/

Afbeelding