Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Colloquium: Waarnemen van Weer en Wind met Weerradar

Colloquia/Workshops
Waarnemen van Weer en Wind met Weerradar

Donderdag 23 maart 2006 om 15.30 uur
Buys Ballotzaal, KNMI
By Dr. Iwan Holleman, KNMI

Abstract

Het KNMI heeft twee operationele Doppler radars, een in De Bilt en een in Den Helder, die worden gebruikt voor het meten van neerslag boven Nederland en omstreken. Deze radars zijn van vitaal belang voor het KNMI (en zijn afnemers) en worden gebruikt voor het bewaken van het weer, als verificatie van weermodellen en andere waarnemingen, en als invoer voor modellen. Daarnaast worden deze waarnemingen ook uitgewisseld in een Europees samenwerkingsverband (EUMETNET).

De C-band Doppler radars zenden en ontvangen radiostraling met een frequentie van ongeveer 6 GHz (golflengte van 5 cm). De Doppler radars kunnen op twee manieren gebruikt worden, namelijk als conventionele radar waarbij alleen de intensiteit van de terugkomende, verstrooide radiofrequente straling wordt gemeten en als echte Doppler radar waarbij ook de snelheidsverdeling van de deeltjes, waaraan de radiogolven verstrooid zijn, gemeten wordt.

Nieuwe ontwikkelingen in het gebruik van zon intereferenties om de uitlijning en gevoeligheid van weerradars te bewaken zullen worden gepresenteerd. Het gebruik van de weerradars voor kwantitieve neerslagbepaling ten behoeve van (model)verificatie en waterbeheer zal aan bod komen. Bovendien zullen de resultaten worden besproken van een uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van de windprofielen uit de Doppler radars en naar het waarnemen van grootschalige vogeltrek. Tenslotte zullen de toekomstige ontwikkelingen op weerradar gebied worden geschetst.