Gemeente Voerendaal


14/3/2006 - Jeugddebat in Voerendaal

Als afronding van het project "jeugdigen in Voerendaal de politiek in" vindt op donderdag 23 maart 2006 om 14.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis een jeugddebat plaats. Dit debat wordt gevoerd door de "jeugdgemeenteraad", die bestaat uit vertegenwoordigers van de groepen 8 van alle Voerendaalse basisscholen. Elke school levert 3 leden van de jeugdgemeenteraad.

Elke school heeft een voorstel voorbereid over wat men vindt dat er voor de jeugd in de gemeente Voerendaal moet gebeuren. Tijdens het jeugddebat moet er een keuze worden gemaakt uit de voorstellen van de diverse scholen, zodat er één voorstel echt wordt uitgevoerd. Hiervoor is een bedrag beschikbaar van EUR 2.000. Hierbij worden onder leiding van de burgemeester, die de vergadering zal voorzitten, de regels van de echte gemeenteraad gehanteerd.

De voorstellen zijn:

Basisschool St. Theresia Ransdaal


· Een speeltoestel plaatsen op het Dorpsplein in Ransdaal voor de kinderen in de leeftijd van 8 -- 10 jaar of;


· Aanschaffen van discoapparatuur voor activiteiten in school, jeugdgebouw of café in Ransdaal.

Basisschool Ummer Clumme (Klimmen)


· Realiseren van een hangplek: een plek waar de jeugd vanaf ongeveer 11 jaar zich kan ontmoeten zonder dat ze "nat" worden.

Basisschool Kunrade


· Aanleggen van een vrij toegankelijk grasveldje waar ze na schooltijd bijeen kunnen komen om bijvoorbeeld een balletje te trappen. Plaatsen van 2 simpele doelen zou al voldoende zijn. Dit mogelijk combineren met een multifunctioneel veldje bij de nieuwe Brede School.

Basisschool Bergop (Ubachsberg)


· Plaatsen van bloembakken in straat in nieuwbouwwijk Ubachsberg met als doel om de snelheid van doorgaand verkeer te verminderen. Kinderen kunnen hierdoor veiliger op straat spelen.

Bassisschool Dammerich (Voerendaal)


· Met klem verzoeken de kinderen van de basisschool in Voerendaal de Gemeente om nu eindelijk eens te beginnen met de herinrichting van de speeltuin in de Wachtendonkstraat. Ze willen voor de herinrichting het bedrag van EUR 2000,-- (of een gedeelte ervan) beschikbaar stellen. Indien het trapveldje op het speelterrein in de Wachtendonkstraat wordt gebruikt als locatie voor de toekomstige skatebaan, zouden de kinderen graag willen dat op het veldje naast de Dammerich één goal wordt bijgeplaatst zodat ze dit veldje kunnen gaan gebruiken als nieuwe trapveldje.

Voorafgaand aan het jeugddebat hebben de leerlingen van de groepen 8 een tweetal lessen gevolgd in het kader van het project. Tijdens deze lessen, die gegeven zijn door leden van de gemeenteraad, is ingegaan op de taken en het functioneren van de gemeente en is het jeugddebat voorbereid.

Iedereen is op 23 maart van harte welkom om het jeugddebat bij te wonen.