Persuitnodiging: overhandiging actieplan Forum aan Veerman

Raad v dierenaangelegenheden

Persuitnodiging - Forum Welzijn Gezelschapsdieren overhandigt actieplan aan minister Veerman

Hoe kan de verantwoordelijkheid voor de zorg van het gezelschapsdier daar komen waar die hoort en hoe kunnen de overheid en de gezelschapsdierensector daar in samenwerken? De minister van LNV stelde deze vraag aan het Forum Welzijn Gezelschapsdieren, waarin vertegenwoordigers zitten van organisaties uit de sector en van LNV, en vroeg het Forum om te komen met een actieplan. Goede zorg is volgens de minister niet af te dwingen met regels, maar moet uit de sector zelf komen. Het Forum is na analyse van de problemen tot een actieplan gekomen, met afspraken die het welzijn van gezelschapsdieren kunnen verbeteren.

Het aantal gezelschapsdieren in Nederland is de laatste jaren toegenomen. De maatschappij vindt het welzijn van deze dieren steeds belangrijker en mensen geven steeds meer geld uit aan de verzorging van het dier. Toch signaleert het Forum veel welzijnsproblemen. Dit kunnen gezondheids- of gedragsproblemen en stress zijn of erfelijke gebreken. Concrete oorzaken zijn onder meer tekortkomingen in de fokkerij, slechte verzorging en huisvesting en transport of handel. Het gaat om levende dieren, met een eigen waarde en dus eigen belangen, die zij zelf niet kunnen verdedigen. Waar economische belangen en onwetendheid een rol spelen, worden deze kwetsbare belangen niet altijd gerespecteerd en verdienen daarom bijzondere bescherming.

Wij nodigen u van harte uit bij de overhandiging van dit plan, aan de opdrachtgever minister Veerman, aanwezig te zijn. Deze persconferentie wordt gehouden op donderdag 23 maart a.s. om half 10 in de Van der Poelzaal van perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Voorafgaand aan deze persconferentie heeft u vanaf 8.45 uur de mogelijkheid om het rapport onder embargo in te zien. U kunt dit verkrijgen bij Nieuwspoort.

Tijdens de persconferentie presenteert de voorzitter van het Forum prof.dr. C.J.G. Wensing de resultaten en aanbevelingen, gevolgd door een reactie door minister C. Veerman van LNV. Daarna krijgt u de gelegenheid hen vragen te stellen.

Naast de voorzitter bestaat het Forum:
A. Achterkamp (Platform Verantwoord Huisdierbezit)
ir. A. van Hoorn (Ministerie van LNV)
J.Th. de Jongh (Dibevo)
drs. T. de Ruijter (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) prof.dr. F.J. van Sluijs (Universiteit Utrecht, Faculteit der Diergeneeskunde) drs. H.M. van Veen (Dierenbescherming)
Het Forum Welzijn Gezelschapsdieren is, op verzoek van minister C. Veerman, door de Raad voor Dierenaangelegenheden ingesteld.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht dan kunt u die stellen aan Wim de Leeuw, secretaris van het Forum (070-3786572 / 06 30574289 ; w.a.de.leeuw@minlnv.nl) of Ingeborg de Wolf, secretaris van de Raad voor Dierenaangelegenheden (070-3785258; i.d.de.wolf@minlnv.nl).

Wilt u zich van tevoren aanmelden bij de Raad voor dierenaangelegenheden (070-3785266 /
070-3785258; info@rda.nl)?