Vereniging Nederlandse Gemeenten

PERSUITNODIGING: CULTUREN ROND BESTUREN, PRESENTATIE 4E JAARBERICHT VERNIEUWINGIMPULS

Het laatste jaarbericht van de Begeleidingscommissie Vernieuwingsimpuls Dualisme en lokale democratie gaat in op bestuurskracht en bestuurscultuur in gedualiseerde gemeenten.

Op donderdag 23 maart overhandigt drs. C.J.G.M de Vet, burgmeester van Leusden en voorzitter van de begeleidingscommissie Vernieuwingsimpuls Dualisme en lokale democratie het vierde jaarbericht aan de minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelatie, Alexander Pechtold in Perscentrum Nieuwspoort.

Dualisme is inmiddels een gegeven in gemeenten, maar in praktijk zijn er grote verschillen als het gaat om de manier waarop gemeenten er mee omgaan. In dit laatste jaarbericht, Culturen rond besturen, is onderzocht hoe bestuurscultuur bijdraagt aan bestuurskracht. Om dit in beeld te krijgen is onderzoek gedaan in vier gemeenten:

Enschede, Rotterdam. Roosendaal en Delfzijl. In deze gemeenten is geanalyseerd hoe deze gemeenten in de afgelopen jaren in het licht van eigen uitdagingen al dan niet bestuurskrachtig hebben geopereerd.

Op 23 maart om 14.00 uur presenteert burgemeester de Vet met een korte inleiding het vierde jaarbericht. Daarna volgt een toelichting op het onderzoek door prof.dr.M.A.P. Bovens, hoogleraar Bestuurskunde aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Aansluitend op deze toelichting overhandigt voorzitter de Vet het jaarbericht aan minister Pechtold die meteen reageert.

Tussen 14.45 uur en 15.45 uur volgt een debat onder leiding van mr. R.J.J.M Pans, voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Deelnemers aan dit debat zijn:drs. L.M.M. Bolsius, wethouder sociale zaken, wijken en buitenruimte te Rotterdam, dr. J.J.Pelle, wethouder economische zaken in Roosendaal, prof.dr. M.A.P. Bovens en dr.M.Noordegraaf, senioronderzoeker aan de Utrechtse School voor Bestuurskunde en Organisatiewetenschap.

De bijeenkomst wordt rond 15.45 uur afgesloten met een drankje.



Vereniging Nederlandse Gemeenten