Ingezonden persbericht


Persbericht van de Universiteit Utrecht

15 maart 2006

Dondersprijs 2006 naar Bas Koekkoek

Op donderdag 23 maart 2006 ontvangt dr. Bas Koekkoek (Erasmus MC) de Dondersprijs 2006. Deze landelijke prijs van ^ 5.000 wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Dondersfonds aan een onderzoeker die zich heeft onderscheiden met een proefschrift op het gebied van de biologische wetenschap in Nederland.

De prijs wordt uitgereikt door prof.dr. J.S. Stilma, voorzitter van de Stichting Dondersfonds en hoogleraar oogheelkunde aan de Universiteit Utrecht, tijdens de jaarvergadering van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap op 23 maart 2006 in Groningen.

Onderzoek

Koekkoek is in maart 2004 in Rotterdam gepromoveerd op het proefschrift getiteld 'Moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan associatief leren'. In dit proefschrift heeft hij reeds lang bestaande vraagstukken omtrent synaptische plasticiteit en de relaties met neurologische ziekten behandeld. Koekkoek zette in zijn proefschrift nieuw ontwikkelde meetmethodes uiteen, evenals resultaten van de toepassing op nieuwe celspecifieke mutanten en op muismodellen voor ziekten als Williams syndroom en Fragiele X syndroom.

Dondersfonds

De Stichting Dondersfonds is opgericht in 1889 door prof.dr. F.C. Donders, emeritus hoogleraar Oogheelkunde aan de Universiteit Utrecht. Het doel van de stichting is om 'mede te werken tot de vorming van de fysiologen en opthalmologen'. Met de Dondersprijs wil het bestuur beginnende onderzoekers steunen die een bijdrage leveren aan de biologische wetenschap in Nederland.

Meer informatie

Contactpersoon Stichting Dondersfonds: Annemieke Hekking (030) 250 9408, A.Hekking@umcutrecht.nl

Voorlichter Universiteit Utrecht: Wietske de Lange, (030) 253 40 73, w.delange@uu.nl