Gemeente Dongeradeel

Verkiezingen


---

Landmacht oefent in Dokkum

Om zich goed voor te kunnen bereiden op een uitzending, oefenen de militairen van de Landmacht het gehele jaar door, zowel in Nederland als in het buitenland. Met grote regelmaat gebeurt dat op een militair oefenterrein zoals het terrein in Marnerwaard. Maar soms vindt de oefening plaats in een bewoonde omgeving. Op 23 en 24 maart trainen de militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon uit Oirschot op het uitvoeren van een patrouille in het centrum van de historische stad Dokkum.

Het uitvoeren van een patrouille in bewoond gebied staat er bij de militairen op het oefenprogramma. De militairen van het 17e bataljon hebben dit al meerdere malen beoefend in zogenaamde oefendorpen. Om de militairen goed voor te bereiden op een inzet is het echter ook van belang dat ze deze training ook eens gedaan hebben in een bewoonde omgeving. Aangezien de infanteristen in deze keer in Marnehuizen oefenen is nu, in goed overleg met de gemeente Dongeradeel, gekozen voor de stad Dokkum. Later dit jaar zal 17 Pantserinfanteriebataljon ingezet worden in de provincie Urzugan in Afghanistan.

De militairen worden aan de rand van de stad met bussen afgezet. Vervolgens gaan zij door de straten van Dokkum patrouilleren. Daarbij wordt natuurlijk niet geschoten. Ook worden er geen acties als bijvoorbeeld het doorzoeken van huizen uitgevoerd. De inwoners van Dokkum worden door de patrouillerende militairen ook niet bewust aangesproken. De mannen van het 17e bataljon worden na een paar uur weer aan de andere kant van de stad met de bussen opgehaald. Er vindt dus geen zwaar militair vervoer plaats in Dokkum. Wel is er misschien een enkele militair voertuig te zien dat de patrouille begeleidt of observeert. Op donderdag 23 maart wordt deze oefening twee maal uitgevoerd namelijk van 13.00 uur tot 17.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur. Op vrijdag 24 maart vindt de patrouille slechts één keer plaats namelijk van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit bericht dan kunt u contact opnemen met 040-2665100. Dit nummer kunt u ook bellen waneer u vragen heeft gedurende de oefening. Natuurlijk kunt u ook altijd de militairen in de patrouille aanspreken.