Campagne 'Vissen kun je niet missen' gaat van start

Stichting reinwater

Amsterdam, 17 maart 2006. Tijdens de VISMA hengelsportbeurs gaat de campagne 'Vissen kun je niet missen' van start. Initiatiefnemer en organisator Stichting Reinwater wil met de campagne aandacht en steun te vragen voor het belang van schoon en gezond (vis)water onder ruim 1.500.000 sportvissers in Nederland. De campagne bevat ook een proef met visgeleiding bij een waterkrachtcentrale.

De VISMA vindt van 23 tot en met 26 maart plaats in Ahoy. In de campagne 'Vissen kun je niet missen' werkt Stichting Reinwater samen met Sportvisserij Nederland. De organisaties gaan tijdens de VISMA op zoek naar VisFans die voor slechts 10,- euro willen bijdragen aan de campagne. In ruil hiervoor kunnen ze meedingen naar leuke hengelsportprijzen. Tevens roept Reinwater sportvissers op een monster van hun viswater mee te nemen naar de VISMA. Reinwater verzorgt gratis analyses van de kwaliteit van dit viswater.

'Vissen kun je niet missen' staat in het teken van schoon en natuurlijk viswater. Vooral trekvissen in Nederland hebben het moeilijk. De bekendste trekvis, de zalm, keert ondanks forse inspanningen maar mondjesmaat terug. En van de paling is nog maar ca. 3% van de vroegere Europese populatie in leven, hetgeen in Europa de noodklok heeft doen luiden. Elke lidstaat moet nu van Brussel een beheerplan Aal opstellen.

Een van de oorzaken van de achteruitgang van trekvissen is grote hoeveelheid barrières die migrerende vissen tegenkomen, zoals stuwen, dammen, gemalen en waterkrachtcentrales. Met name de paling wordt in grote hoeveelheden vermalen in waterkrachtcentrales en poldergemalen. Andere oorzaken die Stichting Reinwater ziet zijn overbevissing, vervuiling en een gebrek aan natuurlijke paai- en rustplekken.

Een voorbeeld van een project dat Reinwater als onderdeel van de campagne wil uitvoeren is een proef met een visgeleidingssysteem bij een waterkrachtcentrale in Limburg. Deze geleidende systemen voorkomen vissterfte door de turbines van waterkrachtcentrales. Minister Veerman (LNV) is enthousiast en heeft per brief laten weten dat hij bekijkt hoe hij dit initiatief van stichting Reinwater kan faciliteren.

Stichting Reinwater
De Stichting Reinwater (www.reinwater.nl) is een landelijke (milieu)organisatie die zich al ruim 30 jaar bezighoudt met het bevorderen en realiseren van schoon en natuurlijk water door voorlichting en educatie en bronnen van vervuiling nationaal en internationaal aan te pakken. De komende jaren wil Reinwater zich inzetten voor o.a. het verbeteren van migratiemogelijkheden voor 'reizende' vissen, zoals de aal en de zalm.

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.vissenkunjenietmissen.nl. Op de site kun je je ook aanmelden als VisFan.


Noot voor de redactie,