Stichting olymba

www.olymba.org

Masterclass China's Mammoet-Economie op voorlichtingsavond Olymba

UvA organiseert 2e Masterclass over China in de aanloop naar Olymba Olymba, de Executive Masters opleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Tsinghua Universiteit van Beijing, organiseert een 2e Masterclass op 23 maart aanstaande. De Masterclasses van Olymba worden georganiseerd in de aanloop naar de officiële start van het Olymba programma. De opleiding begint in september 2006 en zal worden geopend door de Chinese Vice Premier Mrs. Wu Yi.
Olymba biedt maximaal 75 Nederlandse executives de gelegenheid om een breed Chinees en internationaal netwerk op te bouwen in de overheidssector en het bedrijfsleven en inzicht te krijgen in de snel groeiende Chinese markt.

Na 25 jaar hypergroei is China gepromoveerd tot nieuwe economische supermacht. Zoals de jaren 1960-1975 de opkomst van de grote tijger Japan en in de jaren 1980 die van de kleine tijgers Zuid-Korea, Taiwan, Hong Kong en Singapore te zien gaven, zal de komende decennia de nog spectaculairdere groei van de mammoet-economie China te zien zijn, op enige afstand gevolgd door India.
China is nu de vierde grootste economie ter wereld na de VS, Japan en Duitsland. Binnen enkele jaren zal het Duitsland voorbijstreven en omstreeks 2015 Japan. Volgens de investeringsbank Goldman Sachs zal China rond 2035 de VS overtreffen en de grootste economie van de wereld zijn.

Willem van Kemenade, veteraan China-watcher, auteur van boeken en rapporten voor internationale organisaties, gastdocent aan business-schools, adviseur en veelgevraagd spreker op conferenties zal aan OLYMBA een Masterclass internationale politieke economie van China en Oost-Azië doceren, waarin alle belangrijke politiek-strategische en economische aspecten van China's opkomst zullen worden belicht. Van Kemenade zal zijn licht laten schijnen op de door Amerika geleide globalisering die China in staat heeft gesteld een mega-industrie-park voor export voor de wereldeconomie te worden, maar ook grote kwetsbaarheden heeft gecreëerd. China is verreweg de grootste magneet voor investeringen uit de VS, Europa, Japan en Taiwan geworden, met als gevolg dat het de ontwikkeling van inheemse technologie en ondernemerschap verwaarloosd heeft, waarin India nou juist wel uitblinkt. Japanse industrieën hebben zich in toenemende mate naar China verplaatst en exporteren Japanse producten terug naar Japan tegen betaalbare prijzen voor de Japanse consument. Niettemin zijn de politieke betrekkingen tussen China en Japan slechter dan ooit en wordt bij tijd en wijle weer openlijk over een militair conflict gesproken. Taiwans industrieën zijn grotendeels naar China geëmigreerd; meer dan een miljoen Taiwanezen is naar China verhuisd en investeringen overschrijden de 100 miljard dollar. Niettemin wil de huidige Taiwanese regering een door Amerika gestimuleerde bewapeningswedloop beginnen om weerstand te bieden aan gedwongen politieke integratie met China. Een andere bron van spanning is China's wereldwijde scramble voor energie-bronnen en grondstoffen. Overal hebben Chinese staatsoliemaatschappijen zich voor de lange termijn genesteld, ook in problematische landen als Iran, Soedan en Venezuela. Enerzijds heeft China aanzienlijk aan de welvaart in het Westen bijgedragen door massale levering van goedkope consumptiegoederen, anderzijds heeft het door zijn energie- en grondstoffenhonger de prijzen op de wereldmarkt hemelhoog opgedreven. Er is een nieuw hoogtij van protectionisme in Europa en Amerika tegen de onoverwinnelijke Chinese export-machine, nu nog slechts tegen Chinese textiel en schoenen, maar binnen enkele jaren zal dat zich naar verwachting naar andere sectoren, o.a. automobielen uitbreiden.
Chinese bedrijven zijn ook met staatsaanmoediging een golf van uitwaartse investeringen begonnen in toenemende mate in de vorm van mergers en acquisitions. Met name in de VS bestaat hier om politiek/ideologische en nationale veiligheidsredenen (spionnage) grote weerstand tegen, maar de ware reden is om de opkomst van Chinese multinationals te stuiten.

Deze tectonische verschuivingen in de internationale markt en politiek hebben de UvA en Tsinghua geïnspireerd om gezamenlijk de Executive Masters opleiding Olymba aan te bieden. Bijwonen van deze Masterclass kan door aanmelding via www.olymba.nl

Contactgegevens voor de redactie:
Olymba Amsterdam E-mail: jethu@olymba.org Mevr. mr. Sharro Jethu T: +31 (0)20-5236351 Manager Olymba Amsterdam F: +31 (0)20-5236352