Universiteit twente

Staatssecretaris Ross opent kenniscentrum ZorgBrug

Staatssecretaris Clémence Ross - van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft donderdag 23 maart tijdens een congres op de Universiteit Twente het startschot voor het kenniscentrum ZorgBrug Nederland. Dit nieuwe centrum, waarin onder meer de faculteit Gedragswetenschappen van de UT participeert, wil zich ontwikkelen tot hulpdienst bij het vinden van de juiste weg in de welzijns- en gezondheidszorg.

ZorgBrug bundelt wetenschappelijke en praktijkkennis, die ervoor moet zorgen dat vooral burgers met een functiebeperking de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben en die het hen mogelijk maakt om zo lang mogelijk te blijven functioneren in hun eigen sociale omgeving. Verder richt het kenniscentrum zich op het oplossen van logistieke, sociale, technologische en ethische problemen op het gebied van zorg en welzijn. Onderzoek hiernaar wordt onder meer verricht aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente.

Bij de oprichting van de stichting ZorgBrug zijn verder betrokken: Woonzorg Nederland (de grootste landelijke organisatie voor seniorenhuisvesting), het nationaal kenniscentrum voor domotica en slim wonen 'Smart Homes', het prof.dr. G.A. Lindeboominstituut (wetenschappelijk studiecentrum voor ethische en levensbeschouwelijke vragen in de zorgverlening) en de netwerkorganisatie Philadelphia, die ernaar streeft om mensen met een beperking een zo zelfstandig mogelijk leven te geven.

Het congres wordt geopend door prof.dr. W.H.M. Zijm, Rector Magnificus van de Universiteit Twente. Behalve staatssecretaris Ross - van Dorp spreken tijdens het congres wetenschappers en bestuurders, over onder andere ethiek en technologie, en (re)integratie van mensen met een functiebeperking. Lucille Werner, tv-presentatrice en ambassadrice van de Taskforce Handicap en Samenleving, verzorgt eveneens een korte presentatie.

Voor meer informatie over ZorgBrug en over het congresprogramma zie www.myeyes.info/zorgbrugnederland.

Noot voor de pers:
Meer informatie over ZorgBrug Nederland en over het congres is verkrijgbaar bij Cees Hovenkamp (06 5318 7414) of Janny Heun (06 5195 2757).