Ingezonden persbericht


IMD en D66 vestigen aandacht Parlement op onheilspellend onderzoeksresultaat

HIV/AIDS sloopt democratie in Zuidelijk Afrika

Op uitnodiging van het IMD en D66 komt dr. P. Strand, onderzoeksleider uit Kaapstad, naar Den Haag om te belichten hoe HIV/AIDS in Zuidelijk Afrika de institutionalisering van de staatsorganen frustreert, het electoraat buiten spel zet, en de slagvaardigheid van de overheid op alle staatsniveaus aantast.

'HIV/AIDS (...) threatens to block and even reverse democratic development across the region', concludeerde de Zuid Afrikaanse onderzoeksgroep al in 2003 in een rapportage. Sindsdien richt het Centre for Social Science Research (CSSR) van de Universiteit van Kaapstad zich permanent op de manier waarop de pandemie het staatsbestel te gronde dreigt te richten door de pijlers van het systeem aan te tasten.

Behalve uitleg zal dr. Strand ook beleidsadviezen geven aan Nederlandse staatsinstellingen en hulporganisaties die ontwikkelingswerk verrichten op het snijvlak van Aids-bestrijding en democratisering.

De bijeenkomst met dr. Strand wordt gehouden voor leden van de Staten Generaal, functionarissen van MinBuZa en vertegenwoordigers van NGO's.

Naast Dr. Strand spreken: Prof. Dr. E. Borst Oud-minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport (D66) De heer S. Tuinstra
Directie Mensenrechten en Vredesopbouw, Ministerie van Buitenlandse zaken

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 maart van 12:00 tot 14:00 in het Golden Tulip Hotel Corona, Buitenhof 39-42, te Den Haag. Na afloop is er gelegenheid om met Dr. Strand te spreken.