Veilig Amsterdam


JAA!-Jongeren checken hoe veilig jongeren zich voelen op en rond het Centraal Station.

22/03/2006 - Jongeren zetten zich in voor veiligheid Amsterdam CS

JAA! Jongeren Actief voor Amsterdam! checkt donderdagavond 23 maart 2006 tijdens de zogenaamde Nachtwacht veiligheid op het Stationseiland. Tijdens een nachtelijke wandeling werpen jongeren samen met de Coördinatie Stationseiland, politie en Stadsdeel Amsterdam Centrum licht op onveilige situaties en leggen ze uit waarom ze dit vinden. De Nachtwacht vindt plaats tussen 21.45 en 23.00 uur.

Veiligheidsgevoel
Het thema veiligheid staat al langer op de agenda en JAA! heeft dan ook al diverse acties rondom dit thema ondernomen. Hoewel er inmiddels al veel verbeterd is op het Stationseiland, blijken veel jongeren nog steeds een groot gevoel van onveiligheid te hebben op en rondom het Centraal Station. Volgens onderzoek van de gemeente Amsterdam vermijden ongeveer drie op de tien reizigers het openbaar vervoer op bepaalde tijden of trajecten.

Nachtwacht
JAA! sprak daarom vorig jaar met de Coördinatie Stationseiland, GVB, politie en stadsdeel Amsterdam Centrum. Jongeren deden suggesties om het gevoel van onveiligheid weg te nemen. De Nachtwacht op 23 maart is een terugkoppeling van deze suggesties en biedt daarnaast de mogelijkheid om nieuwe ideeën te bespreken. Jongeren en Coördinatie Stationseiland zetten zich
hiermee gezamenlijk in voor een Centraal Station (en haar omgeving) waar iedereen zich veiliger voelt. Ik ga niet vaak uit omdat ik niet s avonds laat over het Centraal Station mag van mijn ouders. Soms halen en brengen zij ons. (Emily, 17 jaar)

Wat is JAA!?
JAA! is een groep jongeren van 12 tot 22 jaar die aan de Amsterdamse gemeente, diensten en instellingen gevraagd en ongevraagd advies geeft over onderwerpen waar Amsterdamse jongeren zich mee bezig houden. Al vier jaar organiseert JAA! activiteiten en acties rond de belangrijkste jongerenonderwerpen, bijvoorbeeld: veiligheid, vrijetijdsvoorzieningen, alcohol en drugs, deurbeleid bij uitgaansgelegenheden, de financiële positie van jongeren en onderwijs. Meer informatie over onze projecten is te vinden op www.jongamsterdam.nl.

Logo JAA-jongeren

Kijk ook bij

> JAA! »