Technische Universiteit Delft

Met ontwikkeling simulatietool start Delftse student het onderzoek naar entree van de toekomst

Onderzoek gedrag van mensen rondom draaideur

Morgen, donderdag 23 maart, brengt civiele techniek student Ramon Landman van de TU Delft in kaart hoe mensen zich gedragen rondom een draaideur. Een groep van 80 proefpersonen gaat aan de hand van verschillende scenario's gebruik maken van een in het lab opgestelde draaideur. De gegevens, die Landman morgen verzamelt, dienen als basis voor een 'simulatietool' voor draaideuren. De TU Delft is samen met draaideurfabrikant Boom Edam Group Holding op zoek naar de 'Entree van de toekomst'.

Voor het experiment is een draaideur opgesteld in het Stevinlaboratorium van de faculteit Civiele Techniek. Aan de hand van scenario's worden verschillende praktijksituaties nagebootst. Een van de scenario's bijvoorbeeld is het gebruik van een draaideur met mensen achter een winkelwagen.

Het gedrag van de proefpersonen wordt vastgelegd met digitale camera's, die de voetgangersstroom van bovenaf observeren. Vervolgens wordt het gedrag wiskundig beschreven en geprogrammeerd in het computermodel. Met dit model is het mogelijk om het functioneren van nieuwe concepten draaideuren te testen voordat deze daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk.

Het testen in een laboratorium situatie heeft een aantal voordelen. Landman: 'Zo heb je bijvoorbeeld geen problemen met de privacy wetgeving en kunnen we voor het experiment de meest ideale camerapositie kiezen. Maar het belangrijkste is dat we aan de hand van gekleurde petjes van de 80 deelnemers toe kunnen werken naar een optimale automatische verwerking van de testgegevens'.

Boon Edam Group Holding is als wereldleider in schuif- en draaideuren erg geĂŻnteresseerd in het simulatiemodel. Dit simulatiemodel dat nu ontwikkeld wordt in samenwerking met de TU Delft maakt onderdeel uit van het project: 'Entrance of the future'.



Technische Universiteit Delft