Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Stand van zaken Overgewichtbeleid

Kamerstuk, 23-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2662394

23 maart 2006

Ter voorbereiding op het algemeen overleg over preventiebeleid van 5 april 2006 informeer ik u, zoals gevraagd in uw brief d.d. 15 februari jl., over de stand van zaken bij het overgewichtbeleid.

Overgewicht is wereldwijd een explosief groeiend probleem. Ook in Nederland nemen overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) snel toe. De nieuwste cijfers over de toename van obesitas bij kinderen zijn verontrustend. Met name obesitas bij kinderen gaat gepaard met een verhoogd risico op ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten. De noodzaak voor actie staat buiten kijf.

Overgewicht is ook een ingewikkeld probleem dat sterk samenhangt met de wijze waarop onze maatschappij is ingericht en functioneert. Vele factoren en partijen spelen een rol bij het terugdringen van overgewicht. Tegen die achtergrond hebben, op initiatief van VWS acht maatschappelijke organisaties en de ministeries van VWS en van OCW in januari 2005 het Convenant Overgewicht ondertekend. Het doel van het convenant is dat alle partijen vanuit hun eigen maatschappelijke activiteit en rol zoeken naar mogelijkheden die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het overgewichtbeleid: het stabiliseren van de toename in overgewicht bij volwassenen en het verminderen van overgewicht bij kinderen.
Uitgangspunt bij de activiteiten is het herstel van de balans tussen eten en bewegen. Vervolgens is door de partners een geïntegreerd actieplan `Energie in Balans' opgesteld. Hierover bent u op 27 oktober 2005 (VGP/PO 2629044) geïnformeerd. Met dit actieplan is tevens de publiekswebsite www.convenantovergewicht.nl gelanceerd. Hierop kan het brede publiek terecht voor informatie over het Convenant, de activiteiten, de partners en het laatste nieuws over de voortgang van activiteiten.

Na het verschijnen van het actieplan werken de partners in het convenant nu vervolgens aan het uitvoeren van de acties en het verbreden van het bondgenootschap. Al in april 2006 treden de eerste nieuwe partners toe. Deels zelfstandig en deels in onderlinge samenspraak voeren de partners de acties uit.
Een in het oogspringende actie is de presentatie van het energielogo. Door dit logo ziet de consument in één oogopslag hoeveel calorieën een product bevat.

De stuurgroep van het convenant overgewicht, voorgezeten door de heer Rosenmöller, stelt twee keer per jaar vast of er voldoende voortgang in de acties is. Aan het eind van het jaar betrekt de stuurgroep ook de actuele stand van zaken op het gebied van overgewicht in de beschouwing.

Het convenant en het actieplan maken naast het ontwikkelen en delen van kennis, monitoring, communicatie en educatie onderdeel uit van het brede VWS-beleid. Tevens vullen het Convenant overgewicht en de beleidsvoornemens uit de nota Tijd voor Sport de verantwoordelijkheid in van de rijksoverheid en die van maatschappelijke partners door samen te werken aan oplossingen gericht op een gezonde leefstijl. Daarnaast is overgewicht één van de speerpunten in de nieuwe Preventienota, die dit najaar aan de Tweede Kamer aangeboden zal worden. De kabinetsnota bekrachtigt het overgewichtbeleid als onderdeel van het brede preventiebeleid van de rijksoverheid dat gericht is op het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Ook op internationaal vlak zijn reeds vele initiatieven genomen om de strijd tegen overgewicht aan te gaan. Nederland vervult hierin een belangrijke voortrekkersrol.
Zo nemen wij actief deel aan de totstandkoming van de `Obesity Charter', als voorbereiding op de ministersconferentie van de WHO Euro-regio over overgewicht in november 2006 in Turkije, en is Nederland gastheer van de tweede voorbereidende conferentie in juni 2006.
Voorts leveren wij een actieve bijdrage als reactie op de vragen van de Europese Commissie in het Groenboek "Bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging: Een Europese dimensie voor de preventie van overgewicht, obesitas en chronische ziekten". Ik zal dit document een dezer dagen aan u voorleggen.

Alle bovengenoemde acties tegen overgewicht brengen ons voorwaarts en dienen tevens als basis voor verdere stappen. De goede samenwerking met de maatschappelijke partijen geeft vertrouwen dat het probleem op verschillende fronten tegelijk serieus wordt aangepakt. Maar het is ook duidelijk dat er meer acties en meer (nieuwe) partners nodig zijn om de ambities - minder jongeren met overgewicht, niet meer ouderen met overgewicht- te kunnen realiseren. Het Convenant is hiervoor een goede basis. Aangezien de aanpak van overgewicht mijn beleidsterrein overstijgt zijn wij het overleg gestart met andere departementen om te komen tot een gezamenlijke aanpak gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Ik vertrouw erop u met bovenstaande informatie voldoende ingelicht te hebben over de stand van zaken op dit gebied. Graag wil ik met de Tweede Kamer tijdens het algemeen overleg over preventie van gedachten wisselen over de aanpak van overgewicht.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst