ECORYS voor EU als onafhankelijk waarnemer bij census Nigeria

Ecorys

Persbericht
Rotterdam, 23 maart 2006

ECORYS voor EU actief als onafhankelijk waarnemer bij census Nigeria

Economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYS treedt op als onafhankelijk waarnemer bij de nationale volkstelling in Nigeria die van 21 t/m 25 maart plaatsvindt. Het ECORYS team voor deze EU externe monitoring opdracht bestaat uit 100 man. De gehele opdracht, van voorbereidingen tot en met eindrapportage duurt van begin maart tot medio mei 2006.

Als onafhankelijk waarnemer voor de EU is het de rol van ECORYS en diens internationale - veelal Afrikaanse - waarnemers om de Census in alle 37 staten van het Afrikaanse land op de voet te volgen. Het doel is om onafhankelijk te rapporteren over de wijze waarop de bevolkingstelling wordt uitgevoerd. De volkstelling is een enorme logistieke operatie; meer dan 800.000 mensen zijn ingeschakeld om de naar verwachting meer dan 130 miljoen Nigerianen te tellen.

De census startte op dinsdag 21 maart in roerige omstandigheden, met president Olusegun Obasanjo die zijn volk via radio en tv opriep politiek buiten de telling te houden. Etnische, religieuze, economische en organisatorische spanningen hebben in de aanloop tot de Census al tot diverse incidenten geleid, waarbij ook slachtoffers zijn gevallen.

Een voornaam aspect van het project voor ECORYS is dan ook de veiligheid van de monitors en het projectteam. Monitors zijn tijdens hun werkzaamheden altijd actief in teams van twee personen, en maken gebruik van een auto met chauffeur en, indien nodig, een bewapende politieagent. Voorts is er dagelijks contact tussen het projecthoofdkwartier in Abuja en alle monitors over voortgang en veiligheid.