Gemeente Almere

Starterswoningen blijven (tijdelijk) in Wierdenpark Almere Haven

De Raad van State heeft onlangs het collegebesluit over een bezwaarschrift van Houdt Haven Groen tegen tijdelijke starterswoningen in Haven vernietigd. De vervolglocatie in Almere Poort, waar de woningen na vijf jaar naar verplaatst zouden worden, acht zij planologisch onvoldoende vastgelegd.

Volgens de gemeente Almere en woningcorporatie De Alliantie betekent dit niet dat de starterswoningen die tijdelijk in het Wierdenpark staan, daar moeten verdwijnen. Voor bewoners heeft deze uitspraak waarschijnlijk geen nadelige consequenties.

De gemeente en De Alliantie constateren allereerst dat de bouwvergunning gewoon in stand is gebleven. De vervolglocatie (een nog te ontwikkelen woongebied in het nieuwe stadsdeel Almere Poort) staat naar de mening van het college vast. Voor dit woongebied is echter nog een ontwerp bestemmingsplan in procedure, getoetst door de provincie Flevoland.

De provincie heeft op basis van dit ontwerp plan haar vertrouwen uitgesproken in de verwachte afronding en op basis daarvan besloten dat de bouwtitel voor deze reguliere woongebieden kan worden verkregen op basis van een te doorlopen lichte planologische procedure (art. 19 WRO lid 2).

De gemeente zal naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State de bouw van deze starterswoningen expliciet vastleggen in de afronding van het bestemmingsplan Almere Poort. Op basis daarvan zal het college een nieuw besluit nemen over de bezwaren van Houdt Haven Groen.