D66

Speech van de minister van Economische Zaken op instituut Clingendael,

21 maart 2006, 16.30 uur

Dames en heren,

Toen Prometheus in de hemel het zonnevuur in een toorts deed ontbranden en meenam naar de aarde, deed hij dat om de door hem uit klei geboetseerde, levenloze figuren aldaar tot leven te wekken. Het vuur was gestolen uit de brandkast van Zeus, maar eenmaal op aarde gebracht lieten de goden het er verder bij zitten en werd het een van de vier elementen. Naast water, lucht en aarde is vuur, het meest energieke element, ons van hogerhand toegespeeld. Wij mensen hebben er, volgens de mythe althans, ons bestaan aan te danken. Dat schept verplichtingen.

Fossiele brandstoffen zullen ooit wel uitgeput raken. Wanneer weten we niet, maar moeten alles op alles zetten om Prometheus toorts zo lang mogelijk brandend te houden. Intussen ontwikkelen we op mondiale schaal bruikbare alternatieven waarbij de drie overige elementen ons behulpzaam zullen zijn. Meer dan ooit is echter economische en politieke samenwerking voor de verwezenlijking van de diverse opties een grondvereiste.

Eigenlijk is dat voor ons niets nieuws. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van onze Europese Unie, was immers opgericht met het oogmerk om het omgaan met energiebronnen en grondstofvoorraden op een economisch doelmatige wijze op elkaar af te stemmen.
In de afgelopen decennia is in Europa veel op energiegebied gebeurd. Ik wijs op de liberalisering van de Europese energiemarkt, klimaatbeleid en emissiehandel en het crisisbeleid. Markt, Milieu en Voorzieningszekerheid, de drie bouwstenen van energiebeleid, stonden alledrie met zekere regelmaat op de Europese agenda. Voorzieningszekerheid heeft in de afgelopen decennia echter niet steeds bovenaan de politieke agenda gestaan. Omdat zich geen acute problemen leken aan te dienen, zakte de aandacht voor voorzieningszekerheid van tijd tot tijd naar het tweede plan. Dat is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd.

Wat gisteren vanzelfsprekend leek, blijkt morgen allang niet meer vanzelf te kunnen gaan. Het huidige tijdsgewricht, waarin meer en meer sprake lijkt te zijn van de bijbelse oorlogen en geruchten van oorlogen, vergt nieuwe visie en nieuwe aanpak. Maar hoe dan? Welke aanpak?
Op deze vraag ga ik nu in door u mijn visie op het recent verschenen Europese Groenboek te geven en op het beleid dat Nederland tegen deze achtergrond wil voeren.
Ik begin echter met de strategische context van het energiebeleid.

Strategische context
Enerzijds is de noodzaak van goede voortgang op gebied van energie-efficiency en duurzame energie evident, anderzijds staat echter vast dat fossiele brandstoffen de komende decennia nog zullen overheersen in onze energievoorziening. In zon zestig procent van de mondiale energiebehoefte zal tussen nu en 2030 worden voorzien door olie en gas. Europa zelf zal onvermijdelijk steeds meer afhankelijk worden van importen. Ik noem ter oriëntatie een paar getallen. Voor olie bedroeg de importafhankelijkheid van de EU in 2002 75%. Over een kwart eeuw, in 2030, zal dat zijn opgelopen naar 92 %, dat is een toename van ruim 20 %.
Voor gas is de stijging nog groter: daar gaat de importafhankelijkheid van 48% in 2002 naar 80 % in 2030, dat is een toename van bijna 70 %. Voor het gemak ga ik er dan maar even van uit dat het gebruik van kolen en kernenergie ongeveer op hetzelfde peil blijft. Daar zal in Europa in elk geval een fors aantal nieuwe centrales voor gebouwd moeten worden. Gebeurt dat niet, dan zullen we nóg meer olie en gas moeten importeren en neemt de afhankelijkheid verder toe.

Door uitputting van de energiebronnen neemt ook het aantal olie- en gasproducerende landen geleidelijk af. En dat is nog niet alles. De vraag naar olie en gas neemt mondiaal gestaag toe doordat ontluikende giga-economieën als China en India dit nodig zullen hebben. Investeringen in nieuwe productiecapaciteit hebben op deze groei nauwelijks geanticipeerd, waardoor er een krappe markt met weinig reservecapaciteit is ontstaan. In zon situatie is er maar weinig nodig om prijzen pijlsnel te laten stijgen. Dat gebeurt dan ook regelmatig met de olieprijs.

De ironie wil dat, terwijl iedereen de oliemarkt met argusogen volgde, zich een serieus probleem voordeed op de gasmarkt. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne deed rond de jaarwisseling in Europa alle alarmbellen afgaan. De Russen draaiden de gaskraan richting Oekraïne dicht, wat tot ver in Europa effecten had en als een soort wake-up call werkte.
Ik ben overigens van mening, dat we vanuit Europa hierop met te weinig begrip en kennis van zaken hebben gereageerd. Het betrof immers vooral een geschil tussen twee partners op de intern-slavische markt en het is zeker niet zo, dat Rusland de kraan naar het westen heeft dichtgedraaid. Door de jaren heen, zelfs tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, is Rusland steeds een stabiele gasleverancier gebleken. Het land heeft er alle belang bij om dat ook te blijven. Maar het voorval toont natuurlijk wel aan hoe belangrijk de energierelatie met Rusland voor Europa is. In de toekomst wordt dat zeker niet minder. Maar het gaat niet alléén om Rusland.

Wat gas betreft zie ik drie belangrijke ontwikkelingen: de vraag neemt fors toe: in de Verenigde Staten, China en India, en ook in Europa;
de gasreserves zijn geconcentreerd in Rusland, Noord Afrika en het Midden Oosten; de gasproductie in OESO-landen (inclusief Nederland) loopt terug;
de regionale gasmarkten raken langzamerhand met elkaar verweven, door de grotere rol van vloeibaar aardgas (LNG).

Wat betekent dit alles nu voor Nederland? Twee zaken. Ten eerste. Voor de oliemarkt is dat al langer het geval, maar ook voor de gasmarkt zullen geopolitieke ontwikkelingen belangrijker worden. Zijn landen en regios nu vooral met pijpleidingen met elkaar verbonden, LNG maakt die band losser doordat gas nu over de hele wereld kan worden vervoerd.
Dit onderstreept dat energiepolitiek nog internationaler wordt dan zij al is en er bovendien aandacht nodig is voor energie in het buitenlands beleid. Kort geleden adviseerden de Algemene Energieraad en de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken minister Bot en mij op dit punt. Binnenkort zullen wij reageren op dit wat mij betreft uitdagende advies.

Ten tweede. Nederland is de komende decennia nog een belangrijke Europese gasproducent, maar onze dierbare bel bij Slochteren is over 25 jaar uitgeput en we moeten ons er nu al actief op voorbereiden om ook daarna een sleutelrol te blijven spelen op de Europese gasmarkt. Het is daarom belangrijk dat we participeren in de Noordwest-Europese Gas Pijpleiding vanuit Rusland door de Oostzee naar Noord-Duitsland. Nederlanddistributieland kan zo een belangrijke schakel worden in het gastransport naar het Verenigd Koninkrijk en een scharnierpunt blijven voor de gasvoorziening in de rest van Europa. We hebben bovendien uitstekende mogelijkheden voor gasopslag, een duidelijke meerwaarde boven het louter verzorgen van gastransport. We zullen daar in moeten blijven investeren. In Nederland worden al van verschillende kanten initiatieven genomen voor de aanlanding van LNG. Ik juich dat toe: ook langs die weg kan Nederland met zijn uitstekende internationale verbindingen zijn positie versterken en daadwerkelijk uitgroeien tot de gasrotonde van Europa.

Terug naar Rusland. Ook in mijn visie blijft Rusland de komende decennia een belangrijke gasleverancier. Andersom heeft Europa Rusland ook veel te bieden. Economisch gezien is Europa voor Rusland van groot belang: niet alleen omdat wij gas afnemen, maar ook als leverancier van kennis en kapitaal aan Rusland.
Het is daarom goed dat in het recent gepubliceerde Groenboek veel aandacht wordt geschonken aan een energie-partnerschap met Rusland.

Europees Groenboek: visie en prioriteiten
Dat Groenboek bevat de Europese strategie voor duurzame, concurrerende en zekere energie, zoals de ondertitel luidt. Het schetst de brede energieproblematiek even beknopt als helder, om vervolgens te komen tot een zestal hoofdlijnen van beleid.

De Commissie is erin geslaagd in net twintig paginas de urgentie van nieuw beleid aan te geven en de richting te duiden waarin het energiebeleid van Europa zich zou moeten ontwikkelen. Dat bovendien op een manier die uitnodigt tot debat. Het is een document waar je niet omheen kunt of moet willen. Het is nu aan ons als energieministers om gezamenlijk met de Commissie invulling te geven aan concrete voorstellen. Vorige week heeft de Energieraad een eerste discussie gevoerd over het document, deze week praten ook staats- en regeringsleiders over energie tijdens de Voorjaarstop. Ik hoop dat zij daar de hoofdlijnen bekrachtigen en de betrokken raden van ministers de opdracht geven hieraan te werken om te komen tot concrete beleidsconclusies.

Wat mij betreft gaat het bij de discussie over het Groenboek over het volgende:
Het voltooien van de interne energiemarkt.
De interne energiemarkt met goede interconnecties en een effectieve ontvlechting is voor mij de absolute kern van het verhaal en de basis, de onderbouw waarop het energiebeleid gestoeld moet zijn. Zonder een goed functionerende interne markt is een effectief extern Europees energiebeleid voor mij ondenkbaar. Het gaat mij om een energiemarkt die afnemers en consumenten centraal stelt en waarin publieke belangen goed geborgd zijn.

Die borging kan mijns inziens het beste worden gerealiseerd door afsplitsing van de netten en deze door deze vervolgens grotendeels in overheidshanden te houden. Met splitsing wordt een gelijk speelveld gecreëerd en is het definitief niet meer mogelijk om via invloed op het netbeheer oneigenlijke concurrentievoordelen te behalen. Splitsing zorgt bovendien voor een transparanter bedrijfsstructuur, waardoor de mogelijkheden voor scherper toezicht groter worden.

De afgelopen dagen is ook de discussie over nationale kampioenen in de energiedistributie weer opgelaaid. De vraag is zelfs gesteld of de splitsing tegen de achtergrond van het Europees overname- en fusiegeweld wel zon goed idee is. Ik vind dat splitsing moet, juist nu. De verdere concentratie die wij op dit moment zien, heb ik twee jaar geleden voorzien. Wat er nu gebeurt op de energiemarkt was voor mij toen dé reden om het mijn splitsingsvoorstel te komen. Want ik wilde voorkomen dat de relatief kleine Nederlandse energiebedrijven geïntegreerd overgenomen zouden worden. De voor de voorzieningszekerheid vitale netten zouden daarin dan worden meegezogen. De recente fusiegolf versterkt dit argument alleen maar. Door te splitsen worden de netten veilig gesteld en door het meerderheidsaandeel blijft de zeggenschap over de netten ook daarna in publieke handen. Kampioenen in Europa zullen een logisch gevolg zijn van de consolidatie die nu plaatsvindt. Dan zie ik samen met de Commissie liever Europese kampioenen, anders zal de concurrentie in landen als Spanje en Frankrijk lang op zich laten wachten.

Een goed werkende, efficiënte energiemarkt is niet alleen een voorwaarde voor een concurrerend Europa, het is ook de basis voor voorzieningszekerheid binnen de Unie. Immers, in een open en efficiënte markt met goed werkende netten kunnen veel voorzieningszekerheidsproblemen als het ware spelenderwijs worden opgelost. Dat ik daarbij pleit voor een sterke rol van de overheid is slechts schijnbaar hiermee in tegenspraak: er is een sterke overheid nodig om te zorgen voor het bewaken van de spelregels, maar dat betekent natuurlijk absoluut niet, dat zij daarbij zelf ook een marktspeler moet zijn.
Voorzieningszekerheid en solidariteit.
Voorzieningszekerheid vergt allereerst inzet van de lidstaten zelf. Zij zullen de maatregelen die ze kúnnen nemen moeten onderzoeken en vervolgens ook nemen. Wat mij betreft is daarbij geen sprake van aantasting van soevereiniteit over bodemschatten. Mij spreekt de ambitie om als EU tot de meest energie-efficiënte regios in de wereld te gaan behoren, erg aan. Belangrijk is voorts dat er transparantie is, dat we in Europa weten welke maatregelen er in lidstaten al zijn genomen. Om elkaar, als die maatregelen in bepaalde gevallen onvoldoende blijken, te kunnen helpen.
Een echt debat over energiebronnen.
Een breed gesprek over de energiemix is noodzakelijk. Het spreekt vanzelf dat we hierin moeten zoeken naar evenwicht. Voor de Unie als geheel, maar misschien kunnen we ook kijken naar groepen van naburige lidstaten, omdat buren elkaar nu eenmaal het makkelijkst kunnen helpen als er problemen zijn. Als nuttige analogie breng ik u onze benadering van de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt onder de aandacht. Een krachtig klimaatbeleid.
De noodzaak tot zo een beleid staat vast. In de discussie hierover dienen ook de ministers van de Energieraad en de Raad voor het Concurrentievermogen een stem te hebben. We moeten snel weten welke aanpak we kiezen voor de periode na 2012 (post-Kyoto). Leidend is voor mij dat die aanpak het klimaatprobleem voortvarend moet aanpakken en het Europees concurrentievermogen niet mag aantasten. Een betere relatie tussen technologische vernieuwing en energie. Energie is één van de meest strategische productiefactoren van de Europese economie. Het kan niet anders of doorbraken op dat terrein dragen substantieel bij aan het realiseren van de Lissabon-doelstellingen. Ik ben ervan overtuigd dat voor innovatieve energietechnologie een markt bestaat en ik zie een belangrijke plaats weggelegd voor het Europees Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling. Overigens doen we het over het algemeen goed in dat Kaderprogramma: Nederlandse onderzoekers halen veel meer projecten binnen dan je op grond van onze omvang zou mogen verwachten. En tenslotte, vooropgesteld dat bovengenoemde elementen te verwezenlijken zijn: een gezamenlijk extern energiebeleid. Europa moet zijn gezicht vaker als één gezicht laten zien. Naar buiten toe zal de Unie met één mond moeten praten om goed gehoord te worden. Een aansprekend extern beleid is dan ook van groot belang. Ik wijs op zaken als het Energiehandvest, de dialoog met Rusland en andere energieproducenten. De Commissie vult het extern beleid in met voorstellen voor een Europees Energieverdrag, nieuwe initiatieven richting Rusland, een meer uitgewerkt crisisbeleid en wil meer in het algemeen de relaties tussen belangrijke consumenten en producenten versterken. Op dat laatste ga ik hier verder in.

De wereld zal in de komende jaren alleen in de energiebehoefte kunnen blijven voorzien wanneer er voldoende geïnvesteerd wordt in het zoeken naar energie, in het winnen van olie en gas, in transport via pijpleidingen en schepen en in raffinage van producten. Voor die investeringen zijn goede relaties tussen consumenten en producenten van energie essentieel. Daar moeten we dus aan werken.

Uiteraard is een belangrijk aspect van het externe beleid dat een krachtig Europa weerwerk kan geven in het energiepolitiek domein. Concurrentie om energie is er en zal wel blijven ook: zie de politiek van India, China, de VS. De energiemarkt is een verkopersmarkt geworden nu wij afhankelijker worden van import uit een steeds kleiner wordend aantal landen buiten de EU.

Maar laten we ons niet kleiner maken dan we zijn: productielanden zijn even zo goed afhankelijk, maar dan van ons als betalende klanten. En we spreken een woordje mee als het gaat om kennis en technologie. Een besef van wederzijdse afhankelijkheid moet de basis zijn van ons optreden. Belangrijk is dat we dat proberen te versterken. Uiteraard zullen we daar ook wel wat voor moeten doen, door te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling en door producenten van ruwe olie meer dan tot nu toe aan te moedigen om in ónze economieën te investeren. Op die manier krijgen ze meer belang bij ons economisch reilen en zeilen en hebben we over en weer belang bij een gezonde economische ontwikkeling.

Maar er is meer. De enorme investeringen die nodig zijn komen er niet zo maar. Olie- en gas producerende landen zijn op zijn zachtst gezegd voorzichtig met investeringen. Dat is deels begrijpelijk. Waar wij als consumenten spreken van voorzieningszekerheid of security of supply, spreken de producenten van security of demand. De lage prijzen van vijf jaar geleden staan hen nog goed voor ogen en ze willen er alles aan doen te voorkomen dat de prijs instort. Anderzijds worden door beperking van buitenlandse investeringen in de energiesector door producenten kansen gemist, blijven investeringen achter bij wat nodig is en is er een krappe en kwetsbare markt ontstaan.

Dialoog en samenwerking zijn een dwingend vereiste. Maar de Herculestaak van de investeringen daar én hier loopt daardoor nog niet meteen van een leien dakje. Bedrijven zijn voorzichtig, overheden soms wantrouwig en laten buitenlanders dan maar mondjesmaat toe. Ze vergroten hun greep op de energiesector om die af te schermen en soms om het als extra gewicht in de buitenlandse politiek in te zetten. Dat betekent dus dat wij in ons energiebeleid met bijvoorbeeld de Russen op regeringsniveau contacten moeten onderhouden; immers, in Rusland heeft het Kremlin het beheer van gas en olie zelf nadrukkelijk ter hand genomen omdat het, in de optiek van de Russische overheid, om strategisch nationaal bezit gaat. Al zijn het uiteindelijk wel de bedrijven die in olie en gas handelen.

We moeten het hebben van dialoog, het bouwen aan vertrouwen. Daarom hecht ik ook veel waarde aan:
dialoog met OPEC, mede door Nederlands initiatief gestart tijdens ons EU-voorzitterschap in 2004;
de EU-Rusland Energiedialoog die we ook van nieuwe impulsen hebben voorzien;
de G8, waar voorzitter Rusland energie bovenaan de agenda heeft gezet;

en aan het International Energy Forum, waaraan de belangrijkste energieconsumenten en producenten deelnemen en met elkaar de vele uitdagingen bespreken die er op energiegebied liggen.

Nederlands beleid
Dames en heren, het zal u duidelijk zijn dat de aanpak van de voorzieningszekerheid des te meer effect zal sorteren als de Europese Unie gezamenlijk optreedt. Geen enkel land kan daar in zijn eentje afdoende voor zorgen, de EU moet zich zien te profileren als een grote, transparante, gemeenschappelijke markt. Maar dat betekent niet dat we als Nederland gedwongen zouden zijn alleen via EU of multilaterale organisaties te werken. Er is sprake van én-én en wel om drie redenen:
1.Nederland heeft nationale belangen. We willen een belangrijke rol blijven spelen op de gasmarkt en daarvoor LNG-installaties in ons land faciliteren. Daarvoor zullen bedrijven moeten investeren en die gaan dat alleen doen als aanbieders Nederland als belangrijke gateway to Europe zien. Dat beeld moeten we dan ook uitdragen; 2.Het Groenboek stemt mij optimistisch, maar ik wil ook reëel zijn. Binnen de EU hebben we immers nog wel een weg te gaan: de vorming van de interne markt is niet voltooid en het kan nog even duren voordat de Unie met één gezicht naar buiten kan treden. De stappen die wij zetten met de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt kan hier, zoals reeds opgemerkt, een voorbeeldfunctie vervullen.
3.Eigen ervaringen van lidstaten geven gestalte aan de Unie. Nederland kan alleen maar een actieve rol in het gemeenschappelijk energiebeleid spelen op basis van eigen ervaringen. Zonder goede relaties met producenten hadden we bijvoorbeeld niet zon actieve rol kunnen spelen bij het opzetten van de EU-OPEC-dialoog. Ook om die reden zullen we zelf actief blijven en onze eigen relaties met producenten uitbouwen.

De rol van de overheid is veelal beperkt tot het openen van deuren, maar dat is tegelijkertijd een essentiële rol. Zeker in landen waarbij de overheid de energiesector aanstuurt en nationale energiebedrijven de facto bestuurt. Vandaar dat ik bij mijn buitenlandse bezoeken veel aandacht besteed aan energie en energieproducerende landen. Om die reden ben ik recent in Algerije geweest, ga ik volgende maand naar Libië en blijven landen als Rusland mijn aandacht houden. En om die reden ook ga ik volgende maand naar Doha in Qatar voor het International Energy Forum om onder andere met de energieministers van Qatar, Rusland, Nigeria, Oekraïne en China te spreken.

Slot
Dames en heren, ik kom tot een afronding.
Ik heb gesproken over het belang van een gemeenschappelijke aanpak, het Groenboek en de eigen rol en positie van Nederland.

Drie punten staan centraal:
De voltooiing van de interne markt is voor mij absoluut noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van Europees extern energiebeleid. Dialoog en samenwerking tussen energieconsumenten en producenten is cruciaal voor de energiesituatie in de komende jaren en decennia. Nederland blijft ook zelf internationaal actief ten behoeve van de Nederlandse energievoorziening en het Nederlandse bedrijfsleven.

Ik hoop dat u het met mij eens bent dat we behoefte hebben aan een nieuwe Europese energiepolitiek. De economische en politieke ontwikkelingen geven daar alleszins aanleiding toe en het Groenboek speelt daar uitstekend op in.

Ons beleid blijft gericht op een zorgvuldig onderhoud van de betrekkingen met een slinkend aantal energieleveranciers, waarbij het coöperatieve in onze relaties de boventoon zal voeren. Ook in EU-verband zal dat ons uitgangspunt zijn. Ik zie niets in een soort energie-NAVO, zoals recent is voorgesteld. In plaats van de weg van de confrontatie kies ik voor het werken aan het vergroten en intensiveren van onderlinge samenwerking en wil ik bouwen aan zakelijke, op vertrouwen stoelende contacten. Zodat er sprake zal zijn van echte wederzijdse afhankelijkheid in plaats van eenrichtingsverkeer. Ik acht dat essentieel voor ons allen.

Dames en heren,
De vier elementen, die ons leven altijd bepaald hebben zullen dat ook blijven doen. Er komt geen nieuwe Prometheus om ons uit de brand te helpen. De energiebronnen zijn ons gegeven, en we moeten ze optimaal benutten, tot het eind der dagen.
Ik dank u voor uw aandacht.

23-3-2006 09:48