D66

Brussel, 23-03-2006

Gisteren heeft D66-Europarlementarier Sophie in ´t Veld op de Italiaanse TV zender La7 een debat gevoerd met de Italiaanse minister Giovanardi. Hij vergelijkt de Nederlandse euthanasiewet met Nazi-praktijken. Het was een fel debat, waarin In ´t Veld de Nederlandse euthanasiewet heeft verdedigd.

Sophie in ´t Veld: "Het is echt noodzakelijk dat deze kwestie aan de orde wordt gesteld. Er wordt door een Minister (ook al is hij volgens Balkenende onbeduidend, en kan hij volgens Berlusconi niet naar huis worden gestuurd) een schokkend en vertekend beeld neergezet van Nederland. Hij beweert dat er in Nederland stelselmatig kinderen worden gedood omdat ze niet perfect zijn of omdat ze ziek zijn. Niet alleen moet Nederland zijn reputatie verdedigen, ook kunnen wij een voortrekkersrol spelen in het aanzwengelen van het debat in Europa. Wij hebben een beleid waar we trots op mogen zijn, en dat mogen we best verkopen."

"Als liberale Europeaan vind ik dat dit soort debatten ook over de grenzen heen gevoerd moeten worden. Ik heb in de TV talkshow samen met een Italiaanse sociaal-liberaal onze opvattingen over euthanasie uitgedragen. Een pril begin van een Europese publieke opinie."

"Ook Italianen hebben recht op een menselijk, waardig en sereen levenseinde. Ik ben ervan overtuigd dat ook in Italië mensen de keuze willen hebben, en in veilige omstandigheden, met goede begeleiding hun afweging zelf kunnen maken."

"Euthanasie bestaat overal, ook in Italië. Het verschil is dat er bij ons (en in diverse andere beschaafde landen zoals België en Zwitserland) een zorgvuldige en transparante procedure is, zodat er goede controle mogelijk is. In andere landen gebeurt het illegaal."

23-3-2006 10:11