D66

Magda Berndsen-Jansen, in het dagelijks leven korpschef van politie en daarvoor burgemeester (D66), heeft de functie aanvaard vanuit haar betrokkenheid bij het lokale bestuur en het besef dat juist daar een grote bestuurlijk-organisatorische verandering noodzakelijk is. Noodzakelijk om de gemeente weer haar democratische plaats tussen en voor de burgers te geven en te laten behouden. De stichting wil en kan hierin een innovatieve en faciliterende rol vervullen.

De stichting wil een brede Raad van Advies opzetten. Deze raad komt voort uit vele geledingen van de bevolking. Vanuit hun brede professie zal die raad innovatieve kennis bij elkaar brengen en inzetten om bestuurlijke vernieuwing op lokaal niveau te bereiken door de gemeente te laten werken op een manier zoals de maatschappij op dit moment al functioneert.

De Stichting De Regisserende Gemeente bestaat daarmee ook uit betrokkenen die zich zorgen maken over het functioneren van de democratie. De stichting wil oprecht en met verstand van zaken werken aan de lokale democratie via een doeltreffende regievoering door gemeenten. Zo wil de stichting bijdragen aan de herkenbaarheid en erkenning van gemeenten door het versterken van de bestuurskracht, het vergroten van de slagvaardigheid en het verbreden van haar draagvlak. Bovenal wil ze werken aan meedenkende, flexibele en betaalbare gemeenten waar de inwoners weer wat mee hebben en trots op zijn!

De stichting wil bereiken dat de lokale overheid zich weer spiegelt aan de samenleving.

Zij doet dit onder andere door het ontwikkelen van kennis en wetenschap, zowel inhoudelijk als op het gebied van leiderschap en management.

Zij organiseert discussies rond thema's en vakgebieden in relatie tot overheidsregie en houdt symposia, congressen, lezingen en dergelijke over dit onderwerp.

Zij zorgt voor een ontmoetingspunt en mogelijkheden om gedachten en ideeën uit te wisselen over overheidsregie en regie bij gemeenten in het bijzonder.

De stichting ontwikkelt en publiceert - ook in samenwerking met anderen - literatuur en opiniërende stukken rond het thema overheidsregie en andere vormen van bestuurlijke vernieuwing.

Meer informatie: www.deregisserendegemeente.nl

23-3-2006 09:56