Gemeente Ede

nummer 63 / Ede, 23 maart

Reistijd kinderen drastisch bekort

Arnhemse Buitenschool opent filiaal in Ede

De Arnhemse buitenschool gaat een filiaal openen aan de Jachtlaan in Ede. Deze vestiging is bedoeld voor kinderen uit Ede en omgeving die nu dagelijks op en neer naar andere steden moeten reizen.

De nieuwe school aan de Jachtlaan is bedoeld voor kinderen die binnen het reguliere onderwijs niet mee kunnen komen. Niet omdat ze niet intelligent genoeg zijn, maar omdat zij moeite hebben om binnen een grote groep onderwijs te krijgen. Ze zijn bijvoorbeeld sterk in zichzelf gekeerd. Of ze hebben juist veel te veel energie die zij in het reguliere onderwijs niet kwijt kunnen. Deze kinderen komen in aanmerking voor een zogenoemde cluster 4 school. Het onderwijs op dit soort scholen is er op gericht om deze kinderen in kleinere groepen, meer individueel gericht, speciaal onderwijs te geven. Omdat we tot nu toe geen cluster 4 school hebben, kunnen de Edese kinderen die op zon school aangewezen zijn, niet in Ede terecht maar moeten naar scholen in Arnhem, Oosterbeek, Hoenderloo of De Glind in Barneveld.
Burgemeester en wethouders hebben nu besloten om in de gemeente Ede, in het gebouw aan de Jachtlaan 14, een cluster 4 school te openen. De school is bestemd voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Door de nieuwe vestiging zijn zij minder tijd kwijt aan reizen naar school en terug. Ook voor de gemeente levert dit een voordeel op, vanwege de lagere kosten van leerlingvervoer. Tenslotte krijgt de gemeente voor alle kinderen die straks ingeschreven zijn op de Jachtlaan een extra vergoeding in het gemeentefonds.
De nieuwe school gaat van start met 80 leerlingen. Uiteindelijk kunnen dit er (maximaal) 155 worden. De gemeente en de Arnhemse Buitenschool hebben afgesproken dat de nieuwe vestiging in principe na de zomervakantie haar deuren opent.
Op 4 april organiseert de gemeente, samen met het schoolbestuur een informatiebijeenkomst voor de buurtbewoners om de plannen toe te lichten en eventuele vragen die er leven te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op de Jachtlaan 14 en begint om 19.30 uur.
---