Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 14 maart 2006

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 28 februari 2006. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Bureau Halt.
Toelichting:
Bureau Halt is overgegaan in een stichting, dit mede als gevolg van het afstoten van niet kerntaken door de politie. Door bureau Halt is aangegeven dat de dienstverlening welke zij leveren op twee manieren betaald kan worden. De eerste mogelijkheid is via een bijdrage per inwoner, de tweede mogelijkheid is via een bijdrage per geleverde dienst. Voor de gemeente Abcoude is de bijdrage per inwoner zoals deze reeds de laatste jaren al gebruikelijk is de gunstigste. Ambtelijk advies:

- In te stemmen met het handhaven van de bijdrage aan bureau Halt middels de bijdrage per inwoner.
- Het overzicht per gemeente 2005 ter kennisgeving aannemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Aanvraag bouwvergunning voor een schapenschuur annex berging op het perceel West Kanaaldijk 1 / Velterslaan te Abcoude.
(Aangehouden 28-2 j.l.)
Toelichting:
Op grond van het geldende bestemmingsplan is een aanlegvergunning vereist voor o.a. het wijzigen van waterlopen en het planten van houtachtige of kruidachtige gewassen. Het bouwen mag alleen ten behoeve van de agrarische bestemming. De aanlegvergunning kan zonder belemmering worden verleend. Voor het bouwen zal vrijstelling moeten worden verleend van de bepalingen van het geldende bestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Nigtevecht. Planologisch zijn er geen belemmeringen om de benodigde medewerking te verlenen. Ambtelijk advies:
Aanlegvergunning verlenen voor het inrichten van een natuurperceel annex schapenweide. Bouwvergunning verlenen voor de schapenschuur met toepassing van vrijstelling van het bestemmingsplan indien geen zienswijze worden ingebracht. Bij zienswijzen zal nader worden geadviseerd.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Nolens volens.
---


2. Bezwaar tegen de weigering bouwvergunning voor het uitbreiden van een woning aan de Molenweg 16 te Abcoude.
(Aangehouden 28-2 j.l.)
Toelichting:
Het bezwaarschrift is ter advisering voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften. De commissie stemt in met de geconstateerde strijdigheid met het bestemmingsplan. De commissie is echter van mening dat de vrijstellingsmogelijkheid van artikel 19, lid 3 WRO toepasbaar is en ook in procedure zou moeten worden gebracht. De commissie is het niet eens met het verweer van de gemeente dat het niet wenselijk is artikel 19, lid 13 toe te passen omdat het hier om een recent bestemmingsplan gaat. Deze motivering is onvoldoende. Voorgesteld wordt dan ook de motivering aan te vullen met de uitspraak dat geen vrijstelling wordt verleend van de kernbepalingen uit bestemmingsplannen. Ambtelijk advies:
Conform het advies van de commissie bezwaarschriften appelant in zijn bezwaren ontvankelijk verklaren. In afwijking van het advies van de commissie het bestreden besluit in stand te laten doch aanvullen met de in het advies aangegeven motivering. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Verzoek om op het voormalige agrarische perceel Winkeldijk 39a te Abcoude de bedrijfsgebouwen te mogen gebruiken voor hobbymatig paarden (op)fok / stoeterij activiteiten en de bedrijfswoning voor burgerwoonhuis.
Toelichting:
In uw brief van 19 januari 2006 heeft u aanvrager bericht dat u voornemens bent het gebruik van de voormalige agrarische gebouwen voor hobbymatig paarden (op)fok / stoeterij activiteiten annex burgerbewoning toe te staan, doch niet nadat zienwijzen van eventuele belanghebbenden zijn geïnventariseerd en onder aantekening dat stoeterijactiviteiten niet worden gevat onder hobbymatige paardenactiviteiten. Binnen de termijn van ter inzage legging zijn geen zienswijzen ingediend. Ambtelijk advies:
Aanvrager conform bijgaande concept-brief berichten dat u het gebruik van de voormalige agrarische gebouwen voor hobbymatig paarden (op)fok activiteiten annex burgerbewoning zonder stoeterij- activiteiten toe staat.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Verzoek tot ontheffing voor het opstarten van een kleinschalige Boerencamping op het perceel De Horn 6 te Baambrugge.
Toelichting:
Vergunning op grond van art. 8 van de Wet op de openluchtrecreatie kan alleen worden verleend wanneer het bestemmingsplan zich er niet tegen verzet. Een kleinschalige boerencamping met maximaal 10 kampeereenheden als nevenactiviteit bij een agrarisch bedrijf past in het Streekplan 2005
- 2015. Dit gebruik is nog in strijd met het geldende bestemmingsplan Buitengebied van 1976. Een herziening van dit bestemmingsplan zal ongetwijfeld deze nevenactiviteit mogelijk maken, hetzij via een toegelaten gebruik of d.m.v. een vrijstelling. De nu nog formeel benodigde zware art. 19, lid 1 WRO procedure staat in dit geval in geen verhouding tot de belangen die hiermee worden beoogd te beschermen. Het inventariseren van belangen van derden d.m.v. publicatie en op basis daarvan een beslissing nemen dekt de te beschermen belangen in voldoende mate af. Ambtelijk advies:
Het voornemen om medewerking te verlenen aan een boerencamping met max.10 kampeermiddelen gedurende 6 weken ter inzage leggen. Indien geen zienswijzen worden kenbaar gemaakt, vergunning verlenen op grond van artikel 8 van de Wet op de openluchtrecreatie. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Wijziging Bouwverordening.
Toelichting:
De brandweer heeft een lijst opgesteld met (brand)gevaarlijke stoffen, waarbij de hoeveelheid van deze stof wordt genoemd waarboven een gebruiksvergunning nodig is. Bij kleine hoeveelheden is geen gebruiksvergunning vereist. De lijst wordt opgenomen als bijlage 13 bij de Bouwverordening. Artikel
6.1.1, lid 1, sub b van de Bouwverordening wordt aangepast. Ambtelijk advies:
De gemeenteraad voorstellen de Bouwverordening te wijzigen conform de wijzigingen zoals voorgesteld door de brandweer.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

6. Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Woongebied Baambrugge. Toelichting:
Het ontwerpbestemmingsplan is aangepast naar aanleiding van inspraak, vooroverleg en er zijn diverse ambtshalve aanpassingen doorgevoerd. Daarnaast is er, i.v.m. woningbouwontwikkeling op het ijsbaanterrein, onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit. Na vaststelling van het ontwerpplan door het college zal het pan in ontwerp ter visie worden gelegd. Gedurende de periode van tervisielegging (1e tervisielegging) kunnen schriftelijk of mondeling zienswijzen worden ingediend. Ambtelijk advies:
Ontwerpbestemmingsplan Woongebied Baambrugge vaststellen en ter visie leggen (1e tervisielegging).
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
7. Verzoek Rijkswaterstaat om toepassing art. 19 WRO t.b.v. fase 2 reconstructie A2 (verbreding). Toelichting:
Op grond van het CAU/besluit van april 1995 is het de bedoeling dat de rijksweg wordt verbreed van 3 naar 4 rijstroken. De verbreding is opgenomen in het conceptontwerp bestemmingsplan Buitengebied. Het bestemmingsplan is evenwel nog niet zover dat op basis daarvan vrijstelling c.q. vergunning voor de wegverbreding kan worden afgegeven. Daarom verzoekt RWS om toepassing van art. 19 WRO, mede gelet op het feit dat men begin 2007 met de werkzaamheden wil aanvangen. Aanleg van o.a. wegen staat of valt tegenwoordig met het effect ervan op de luchtkwaliteit. Vandaar het voorbehoud. Ambtelijk advies:
In principe medewerking toezeggen aan vrijstellingsprocedure onder voorbehoud positieve uitkomst onderzoek luchtkwaliteit.
B&W-besluit:
Aanhouden tot resultaten luchtonderzoek bekend zijn. Deze periode benutten om met RWS nadere afspraken te maken over eerder aangedragen onderwerpen, zoals vormgeving scherm en eventuele aanleg van een wal.
8. Verzoek van de eigenaar van Stigterhof 23a om handhavend op te treden tegen de kleurwijziging van de gevel van kinderdagverblijf Piekelepiek. Toelichting:
Voor de kleurwijziging is geen bouwvergunning nodig. Er kan enkel handhavend worden opgetreden indien er sprake is van ernstige strijd met de redelijke eisen van welstand. De welstandscommissie is van mening dat er geen sprake is van strijd met de redelijke eisen van welstand zoals bedoeld in de excessenregeling ex artikel 19 van de Woningwet. Zij heeft hierbij ook het omgevingsbeeld, waarin diverse woningen in lichte en opvallende kleuren zijn geschilderd, betrokken. Ook geeft de functie van een dergelijk gebouw vaker aanleiding tot het gebruik van wat meer kleur. Gelet op het bovenstaande ligt het niet in de rede handhavend op te treden. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt niet handhavend op te treden tegen de kleurwijziging van de gevel van kinderdagverblijf Piekelepiek.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
9. Branchemandaat voor de aannemings- en timmerbedrijven inzake het opleggen van lasten onder dwangsom.
Ambtelijk advies:

1. Mandaat te verlenen aan de directeur van de milieudienst Noord-West Utrecht om binnen de branche 'aannemers- en timmerbedrijven' lasten onder dwangsom op te leggen en de daartoe benodigde procedures te doorlopen, inclusief eventuele inning, inschakeling van een deurwaarder en zonodig het (middels een procedure) voeren van een procedure van verzet bij de rechtbank.
2. Dit mandaat te verlenen tot 1 januari 2008.
3. Dit mandaat te verlenen voor dwangsommen met een maximaal bedrag van:
· voor voorschriften waarbij maatregelen/voorzieningen moeten worden getroffen: de kosten van de maatregelen/voorzieningen vermeerderd met 20% prikkelwerking;
· de overige voorschriften maximaal 5.000,- per voorschrift; Het totaal van de dwangsombeschikking bedraagt maximaal 50.000,-. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

10. Oude stationsgebouw/Gare Culturelle d´ Abcoude. B&W-besluit:

1. Initiatiefnemers berichten dat het hen vrij staat contact op te nemen met NS Vastgoed.
2. Visie ontwikkelen over de toekomstige functie van het gebouw en het omliggende terrein.

PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik


1. Gunning werk herinrichting Nellestein e.o. in Abcoude. Toelichting:
Op 6 maart 2006 heeft de aanbesteding van het werk "herinrichting Nellestein e.o." plaatsgevonden. De firma van Gelder te Amsterdam heeft als laagste ingeschreven. Ambtelijk advies:
Het werk herinrichting Nellestein e.o. te gunnen aan de laagste inschrijver, te weten aannemingsmaatschappij Van Gelder B.V.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verzoek om onttrekking aan de openbaarheid van een deel van de Winkeldijk (Ringkade) ter hoogte van het perceel Winkeldijk 34 te Abcoude. Toelichting:
Betrokkene heeft een verzoek gedaan tot doorhaling op de wegenlegger van een stukje dijk aan de zuidkant van de Winkel vanaf Winkeldijk 34. Er kan slechts worden overgegaan tot het onttrekken van de weg aan de openbaarheid indien daarvoor overwegende redenen bestaan en het algemeen belang zich daartegen niet verzet. Nu zowel de bewoner van Winkeldijk 35 als de eigenaar van het tussen- en achterliggende perceel gebruik maken van de weg, ligt onttrekking aan de openbaarheid niet in de rede. Daarnaast heeft het een onwenselijke precedentscheppende werking. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt de raad voor te stellen het verzoek om onttrekking aan de openbaarheid van een gedeelte van de Winkeldijk gelegen ter hoogte van Winkeldijk nummer 34 en 35 af te wijzen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Parkeerplaatsen en speelterrein nabij Leeuwenburgh. Toelichting:
Grondoverdracht. De projectontwikkelaar zegt contractueel verplicht te zijn te leveren wat verkocht is en gaat de VvE extra grond overdragen e.e.a. conform de verkoopbrocure. Dit heeft geen nadelig effect op de inrichting het speelterrein.
De inspraak. Ca. 51% procent reageerde. Er is een meerderheid voor (1) de aanleg van 2 parkeervakken naast het speelterrein en 3 in de Leeuwenburghsteeg, (2) de voorgestelde speelterrein inrichting. Er is geen draagvlak voor de aanleg van 2 parkeervakken t.h.v. Roomolen 9-11. Ambtelijk advies:
Instemmen met (1) grondoverdracht zoals Boele & van Eesteren voorstelt, (2) de aanleg van 2 parkeervakken op Starnheim, zijde speelterrein en 3 in de Leeuwenburghsteeg, (3) de voorgestelde speelterrein inrichting, (4) de bewonersbrief. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Opstellen van een koopakte en leveringsakte door notaris Le Coultre te Hilversum ten behoeve van de aankoop van Bovenkamp 2 voor 465.000,- k.k. Toelichting:
In verband met de aanleg van de ontsluitingsweg naar het nieuwe station is het noodzakelijk dat de gemeente het pand Bovenkamp 2 verwerft. De eigenaar heeft het aanbod van 465.000,- k.k. aanvaard. Op of omstreeks 28 april 2006 zal de levering van het pand plaatsvinden. Dit is op tijd om de weg aan te leggen. De notariskosten zijn voor de koper, de gemeente. Notaris Le Coultre uit Hilversum vraagt voor het opstellen van de koopovereenkomst inclusief leveringsakte 750,- (exclusief BTW en kadastrale rechten).
Ambtelijk advies:

1. Geadviseerd wordt de raad voor te stellen een krediet van 467.000,- beschikbaar te stellen voor de aankoop van Bovenkamp 2 t.b.v. de aanleg van de ontsluitingsweg naar het nieuwe station.
2. Voorgesteld wordt een koopakte en leveringsakte op te laten maken door de notaris. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn


1. Aanpassing richtlijn duurzame gebruiksgoederen (B101). Toelichting:
De richtlijn duurzame gebruiksgoederen en overige inrichtingskosten (B101) wijzigen. Ambtelijk advies:
De richtlijn duurzame gebruiksgoederen (B101) met terugwerkende kracht per 1 juli 2005 vaststellen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Invulling minimabeleid eenmalige vergoeding stookkosten. Toelichting:
De gemeente De Ronde Venen heeft op verzoek van de politiek een voorstel aangenomen om de inwoners met een inkomen tot 110% van het voor hen geldende bijstandsniveau en het vermogen tot de vermogensgrens artikel 34 WWB een bedrag van 100 te verstrekken ter compensatie van de hoge stookkosten. De gemeente Abcoude wil in het kader van de samenwerking en in het kader van de rechtsgelijkheid tussen beide gemeenten voorstellen deze lijn te volgen. Naar verwachting zullen de uitgaven hiertoe maximaal 5000 gaan bedragen. Ambtelijk advies:
In stemmen met het voorstel om inwoners met een inkomen niet hoger dan 110% van het bijstandsniveau een bedrag ter hoogte van 100 uit te betalen ter compensatie van de gestegen stookkosten
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Berichtje hierover in de VAR.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 21 maart 2006. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 14 maart 2006

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Verzoek om vergunning voor het plaatsen van houten sandwichborden in de periode 1 tot en met 8 maart 2006 ter aankondiging van een activiteit in het kader van de gemeenteraads- verkiezingen in het gebouw van de vereniging Open Jongeren Centrum Abcoude (Tumult) gelegen Kerkplein 28 te Abcoude.
Toelichting:
Het bestuur van de vereniging Open Jongeren Centrum Abcoude (Tumult) heeft een verzoek om vergunning ingediend voor het mogen plaatsen van houten borden in de periode 1 t/m 8 maart 2006 ter bekendmaking van een activiteit in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Op grond van artikel
2.1.5.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden om zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders de weg of een weggedeelte te gebruiken anders dan overeenkomstig de bestemming daarvan. Ingevolge de criteria voor reclame-uitingen los van de gevel van de Welstandsnota Breukelen, Loenen, Abcoude voldoet een reclame-uiting in ieder geval aan redelijke eisen van welstand als de plaatsing bestemd is ten behoeve van in de gemeente plaatsvindende evenementen; mits de sandwichborden onderaan lantaarnpalen geplaatst worden zonder voetgangers te belemmeren voor een periode van maximaal 10 dagen. Tevens dient de maatvoering van de borden maximaal 1.20 meter hoog en 0.80 meter breed te zijn. Geadviseerd wordt om vergunning onder voorwaarden te verlenen. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 24-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Verzoek om vergunning voor het innemen van een standplaats met een bus op zaterdag 11 maart 2006 nabij supermarkt Coop, Dr. van Doornplein 2 te Abcoude. Toelichting:
De Schepper Campagnes heeft namens De Nationale Postcode Loterij een verzoek om vergunning ingediend om op zaterdag 11 maart 2006 een bus te mogen plaatsen nabij supermarkt Coop, Dr. Van Doornplein 2 te Abcoude. Ingevolge artikel 5.2.3, lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders op of aan de weg of aan een openbaar water dan wel op een andere ­ al dan niet met enige beperking ­ voor publiek toegankelijke en in de openlucht gelegen plaats: a. met een voertuig, kraam, een tafel of enig ander middel een standplaats in te nemen of te hebben teneinde in de uitoefening van de handel goederen te koop aan te bieden, te verkopen of te verstrekken, dan wel diensten aan te bieden anderszins goederen uit te stallen of uitgestald te hebben om deze te koop aan te bieden, te verkopen of te verstrekken aan publiek. De gewenste locatie is niet opgenomen als vaste standplaats. Ingevolge artikel 7, lid 4 van de Regeling tot verhuur van gemeentegronden voor het venten en innemen van een standplaats 2004 kan het college van burgemeester en wethouders in afwijking van het bepaalde in het eerste lid voor een bepaalde tijd een andere standplaats aanwijzen tegen de daarbij vermelde vergoeding per dag.
Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 27-2-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


3. Aanvraag voor het innemen van een standplaats ten behoeve van een verkiezingsmarkt op de locatie hoek Hoogstraat/´t Markvelt zuidzijde en nabij het dorpshuis te Baambrugge op zaterdag
4 maart 2006.
Toelichting:
Ten behoeve van het houden van een verkiezingsmarkt op zaterdag 4 maart is door de gemeente een standplaatsvergunning aangevraagd voor het innemen van een standplaats hoek Hoogstraat/´t Markvelt (zuid) te Abcoude en nabij het dorpshuis te Baambrugge. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 1-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Aanvraag lichte bouwvergunning gedeeltelijk veranderen van totaal 121 woningen (vnl. kleine gevelwijzigingen), Haagwinde en Zilverschoon (huurwoningen), Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 2-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen dakkapel op achterdakvlak, Achter de Kerken 51, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 8-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen dakkapel op voordakvlak, geheel vernieuwen dakkapel op achterdakvlak, Folkert Postlaan 13, Abcoude. Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 8-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Aanvraag reguliere bouwvergunning vergroten woonhuis, Sandbergstraat 12, Abcoude. Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 50 lid 4 Woningwet bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 9-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Verzoek om tijdelijke vrijstelling realiseren baggerdepot voor een periode van max. 1 jaar, nabij Voetangelweg 3, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Tijdelijke vrijstelling verlenen voor een periode van max. 12 maanden. Mandaatbesluit d.d. 9-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen erker aan voorzijde, Doude van Troostwijkstraat 62, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 WRO medewerking verlenen aan een "lichte" vrijstellingsprocedure om voornoemd bouwplan mogelijk te maken:
a. het bouwplan publiceren in de VAR,
b. het besluit gedurende 6 weken ter inzage leggen. Als er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 9-3-2006:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---