Waterschap Roer & Overmaas


21-03-2006

Project gewenst grasland

Erosie effectief bestrijden door behoud/uitbreiding grasland.

Grasland is effectief bij de bestrijding van bodemerosie. Waterschap Roer en Overmaas en de provincie Limburg willen daarom het grasland op de Limburgse hellingen behouden en waar mogelijk vergroten. Zij willen daarom grondeigenaren stimuleren akkerland om te zetten in grasland of blijvend in grasland te houden.

Voor dit project is een kleine 370.624,-- beschikbaar. Eigenaren van gronden waar door middel van het houden c.q. aanleggen van grasland bodemerosie voorkomen kan worden, worden opgeroepen deel te nemen aan het project. Na een selectie op grond van een aantal criteria worden deelnemers financieel gecompenseerd in de vorm van een afkoopsom. Deze criteria zijn o.a.:

1. Hellende gronden steiler dan 2 %.

2. Bij voorkeur percelen met een gemiddelde hellingshoek tussen 5 en 12 %.

3. Bij voorkeur percelen gelegen in zones bovenstrooms van bebouwing, hoogwaardige infrastructuur en stroomdalen.
4. Aanleg van grasbanen.

5. Aanleg van groenstroken/lijnvormige elementen.
6. Gelegen buiten herinrichtingsgebieden; herinrichtingen Centraal Plateau en Mergelland-Oost.

Overeenkomst
Met elke individuele eigenaar zal een overeenkomst worden gesloten in de vorm van een kwalitatieve verplichting. Het betreft hier een overeenkomst die door de notaris in het kadaster wordt ingeschreven en de eigenaar verplicht om zijn perceel blijvend in grasland te houden. De eenmalige afkoopsom is gebaseerd op de ingeschatte waardevermindering van het perceel.
De eigenaar geeft zelf aan voor welk bedrag per hectare hij de verplichting wil aanvaarden om grasland blijvend te bestemmen of akkerland om te zetten in grasland.

GeĂŻnteresseerd?
Hieronder kunt u een formulier downloaden en geheel ingevuld naar het waterschap sturen. Het is niet mogelijk het formulier digitaal in te vullen. U kunt het formulier ook telefonisch bestellen: 046-4205700. (De aanmeldingstermijn sluit op 25 juni 2006).

Aanmeldingstermijn sluit op 25 juni 2006

Download bestand(72 Kb)