Nbav

NBAV: Ministerie blokkeert vakanties duizenden gehandicapten

Vrijwilligerswerk wordt onmogelijk door Wet Personenvervoer

Utrecht, 20 maart 2006 - Enkele duizenden mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap of beperking krijgen binnenkort te horen dat de door hun geboekte reis niet doorgaat. Van de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat mag het vervoer niet meer door vrijwilligers uitgevoerd worden ten gevolge van de Wet Personenvervoer 2000. De reisbranche moet gebruik gaan maken van officiële taxibedrijven met chauffeurs. Deze taxibedrijven werken echter op commerciële basis en maken de vakanties onbetaalbaar.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat ziet het vervoer van mensen niet langer als 'nevenactiviteit' van deze reisbranche voor aangepaste vakanties maar als hoofdactiviteit. Daardoor is het vervoer volgens de Wet Personenvervoer concurrerend met commercieel vervoer door taxibedrijven. De reisbranche wordt nu opgelegd om gebruik te maken van officiële taxibedrijven met chauffeurs die in het bezit is van een taxichauffeurdiploma, bewijs van goed gedrag en een medische keuring.

De Wet Personenvervoer 2000 is nooit bedoeld om dergelijke vakanties onmogelijk te maken. Het vervoer is slechts een onderdeel van het totaalpakket, waarbij meestal geen winstoogmerk voorop staat. Toch houdt het Ministerie vast aan hun zienswijze en heeft een groot aantal stichtingen een last onder dwangsom opgelegd. Intussen is van vijf organisaties bekend dat ze zijn beboet. Voor iedere volgende overtreding wordt er een dwangsom van 20.000 euro opgelegd per geval.

Voor de vakantiegangers zijn geen gelijkwaardige of betaalbare alternatieven, mede doordat ze vaak door de aard van hun handicap niet op reis kunnen met grotere groepen. Om dergelijke vakanties enigszins betaalbaar te houden, wordt vaak gebruik gemaakt van gehuurde (negenpersoons)busjes. Deze busjes worden bestuurd door vrijwilligers die zich inzetten om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap of beperking een onvergetelijke vakantie te bezorgen. De reizen kunnen daardoor niet doorgaan en het wordt de reisbranche voor mensen met een beperking bijna onmogelijk gemaakt om voor deze doelgroepen reizen op maat bieden.

Richard Ruiter uit de Werkgroep Vervoer van de NBAV (Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties) verduidelijkt: "Onze reisbranche heeft als hoofddoel mensen met een handicap een reis op maat te bieden. Zo kunnen ook zij genieten van bijvoorbeeld mooie landschappen, bijzondere excursies en activiteiten, het liggen in de zon, het opsnuiven van cultuur en het maken van nieuwe vrienden. Dát is onze hoofdactiviteit. Vervoer is en blijft een nevenactiviteit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het aanbieden van maaltijden, verzekeringen en excursies. Nog even en de overheid wil ook dat alle vrijwilligers in het bezit zijn van een horecavergunning of een toeristische opleiding hebben gevolgd."

De NBAV is ernstig verontrust over deze ontwikkeling. Veel stichtingen hebben al noodgedwongen reizen moeten annuleren. Zoals het er nu uitziet worden vele reizen niet uitgevoerd en worden vele duizenden gehandicapte mensen hierdoor gedupeerd. De NBAV blijft in gesprek met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om hen te proberen te overtuigen dat er uitzonderingen op de wet mogelijk gemaakt moeten worden.


---

Meer informatie

Richard Ruiter, bestuurslid NBAV en Werkgroep Vervoer (06 - 543 35 593) Leo Duijvestijn, bestuurslid NBAV en Werkgroep Vervoer(0182 - 587 058)

NBAV
Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties Stadhouderslaan 29
3583 JB Utrecht

T.: 030 - 254 31 20 / 030 - 252 08 84
Email: info@nbav.nl
Website: www.nbav.nl

F A C T S H E E T

Aangepaste vakanties worden compleet onbetaalbaar
Twee zitplaatsen die normaal ingenomen worden door deelnemers, moeten ingenomen worden door de gediplomeerde chauffeurs. De inkoop wordt fors duurder en moet gedragen worden door minder deelnemers. Door de inkoop van vervoer bij taxibedrijven stijgen vakantieprijzen met 30 tot 50 procent.

Gediplomeerd maar onervaren chauffeurs
De gediplomeerde taxichauffeurs hebben geen ervaring met het begeleiden van de doelgroep en weten niets over medicatie, epileptische aanvallen tijdens een reis, gedragsmatige aspecten zoals autisme, communicatie, enz.

Gelijkwaardige alternatieven bestaan niet
Geen enkel Nederlands busverhuurbedrijf en/of taxivervoerder kan of wil 60 tot 70 minibusjes leveren, inclusief chauffeurs die alles weten over deze doelgroep en die daarnaast ook nog eens een heel seizoen van huis zijn. Deze dienst kan niet geleverd worden en kan daardoor ook niet concurrerend zijn.

Vervoer is slechts bijzaak
De reisbranche voor aangepaste vakanties heeft als hoofddoel mensen met een handicap een reis op maat te bieden. Zo kunnen ook zij genieten van bijvoorbeeld mooie landschappen, bijzondere excursies en activiteiten, het liggen in de zon, het opsnuiven van cultuur en het maken van nieuwe vrienden. Dát is de hoofdactiviteit. Vervoer is en blijft daardoor een nevenactiviteit.

De praktijk
In de Reisrevue van maart 2006 is een heel artikel gewijd aan reizen voor gehandicapten. Grote touroperators zeggen in dit artikel letterlijk: het is "zeer bewerkelijk en dus arbeidsintensief", het "zou teveel beslag leggen op ons normale programma" en "het is niet voor niets dat grote touroperators zich niet bezig houden met deze moeilijke materie, want het is commercieel niet haalbaar". Conclusie: alleen dankzij de inzet en professionele kennis van de bestaande reisbranche voor mensen met een beperking en het enthousiasme en de inzet van vele vrijwilligers is het mogelijk om dergelijke reizen uit te voeren en mensen met een met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap of beperking een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Nederlandse Branchevereniging voor Aangepaste Vakanties De NBAV is de branchevereniging voor reisorganisatoren en aanbieders van vakantie-accommodaties voor reizigers met een functiebeperking. Via de leden zet de NBAV zich in voor tienduizenden mensen in Nederland waarvoor specifieke aanpassingen noodzakelijk zijn om fijn op vakantie te kunnen gaan.
Bij aangepaste reizen komen extra aandachtspunten om de hoek kijken, zoals goed voorbereide en ingelichte begeleiding, de juiste verzekeringen en procedures bij calamiteiten. De NBAV streeft er naar om de consument een product aan te bieden van een goede, veilige en eenduidige kwaliteit. De 28 leden van de NBAV moeten daarom voldoen aan een reeks van kwaliteitscriteria. De consument krijgt hierdoor een groot aantal garanties waardoor men met een gerust hart op vakantie kan en men heeft achteraf ook altijd iets om op terug te vallen als blijkt toch iets niet volgens afspraak verlopen te zijn.