Persberichten district Eemland noord, 10.00 uur

Utrecht, 23-03-2006

JAAROVERZICHT POLITIE EEMLAND NOORD 2005 Criminaliteit gedaald en meer verdachten aangehouden

BAARN/SOEST/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/EEMNES De criminaliteit in het district Eemland noord is gedaald met 5 % ten opzichte van 2002. Over het gehele jaar werden 1396 verdachten naar het Openbaar Ministerie gezonden. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van 2004.

In 2005 werd 5110 maal aangifte gedaan van een strafbaar feit. Dit is een daling van 6 % ten opzichte van 2004.

Woninginbraken fors gedaald

Het aantal woninginbraken is districtelijk met 20% gedaald. De daling van het aantal woninginbraken wordt voornamelijk verklaard door de dadergerichte aanpak middels het project veelplegers. In het district zijn er diverse gerichte acties met betrekking tot woninginbraken geweest.

Het aantal bedrijfsinbraken is minder spectaculair gedaald maar toch met 3,5% afgenomen.

Veelvoorkomende criminaliteit

Ook de veelvoorkomende criminaliteit is ten opzichte van 2004 met 2 % gedaald. In de periode 2003 2004 nog een stijging van 12%. Met name het aantal diefstal af/uit auto (-5%) en vernielingen (-1,5%) is verminderd. Overigens is daar door het district bijzonder veel in geïnvesteerd. Er werden 174 verdachten naar het OM gezonden(+16%). Een stijgende lijn vanaf 2002.

Stijging bij delicten lichamelijke integriteit

Het aantal delicten lichamelijke integriteit (geweld) is ten opzichte van 2004 met 11% gestegen en vertoont een stijgende trend vanaf 2002.

Het percentage opgeloste geweldsmisdrijven bedraagt 74%. Het aantal verdachten OM bedraagt 373 (2004: 309).Een stijging van + 22%.

Het district werkt conform het protocol huiselijk geweld. In 2005 waren er 119 meldingen thuisgeweld . Er zijn 93 aangiften huiselijk geweld opgenomen (2004: 71). Naar aanleiding van de aangiften werden 62 verdachten aangehouden.De meeste dossiers hadden betrekking op man/vrouw mishandeling en bedreiging. In totaal werden er 68 dossiers ingezonden (2004: 56)

Meer verdachten naar HALT

Er zijn in 2005 159 minderjarigen in het HALT programma terechtgekomen. In 2004 waren dit er nog 73 dus hiermee is een verdubbeling van aantal naar HALT verwezen verdachten gerealiseerd.

Baarn: 26, Bunschoten: 30, Eemnes: 13 en Soest: 99.

Verkeer

Het aantal ziekenhuisgewonden bij verkeersongevallen is gedaald van 50 in 2004 naar 43 in 2005 en blijft onder het niveau van 2002. Het aantal dodelijke slachtoffers bedraagt 7 (2004: 4). Het district heeft geen zogenoemde Hot spots.

Het totaal aantal afgehandelde alcoholzaken, waarbij de verdachte boven de wettelijke limiet zat, bedraagt 375 (in 2004 - 328). Er werden 75 rijbewijzen ingevorderd.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid

De beschikbaarheid van de politie van het district Eemland noord was goed.

In 95% van de prio-1 meldingen was de politie binnen de 10 minuten aanwezig. Het totaal aantal prio 1 meldingen bedraagt 1116 en ligt op het niveau van 2004.

De telefonische bereikbaarheid was in 2005 op een goed niveau. Het aantal telefoontjes bedraagt 51357 (2004: 57227). Het percentage beantwoorde telefoontjes bedraagt 93% en 81% van de telefoontjes werd binnen 20 seconden beantwoord.

Activiteiten in 2005

Drugsgerelateerde feiten:

In het jaar 2005 zijn er diverse hennepkwekerijen ontmanteld. Baarn: 11

Bunschoten: 2, Eemnes: 4 en Soest 9. Hierbij wordt samengewerkt met het energiebedrijf en de gemeenten. Tevens wordt de Plukze wetgeving toegepast.

Aanpak veelplegers:

De speciale aanpak van de veelplegers gaf als resultaat dat in 2005 50 % gedetineerd is geweest.

Stop de Veelpleger:

In juni ondertekenen de winkeliers van Soest en Baarn een convenant om de veelplegende winkeldief te stoppen. Fotos van aantal veelplegers wordt onder de

deelnemende ondernemers verspreid om herkenning te vergemakkelijken en adequaat te kunnen optreden. De winkeliers waren enthousiast over het initiatief en heeft inmiddels geleid tot vermindering van aantal gepleegde winkeldiefstallen.

Huiselijk geweld:

Het district heeft een coördinator aangesteld en werkt overeenkomstig het regionale protocol. Tevens is een bijdrage geleverd aan het convenant huiselijk geweld Eemlanden en Heuvelrug, waarin afspraken zijn gemaakt t.b.v. de samenwerking met de partners in veiligheid.

Digitale aangifte:

Inmiddels kan voor eenvoudige feiten zonder opsporingsindicatie via het internet aangifte worden gedaan. In het jaar 2005 werd in totaal 800 maal middels Internet aangifte gedaan. Het percentage internet aangiften bedraagt 15,7%.

Financieel rechercheren.

Ten behoeve van de Plukze wetgeving zijn er financieel rechercheurs in het district werkzaam.. Het resultaat van de daarvoor in aanmerking komende dossiers bedraagt in 2005: 442.380 euro.

Bijdrage van de wijkteams aan buurtavonden en wijkbeheer teams:

Ook in 2005 hebben de wijkagenten/ wijkchefs de specialistische kennis vanuit de politie ingebracht in de wijkavonden. Met name in Soest en Baarn heeft deze ontwikkeling zich in 2005 voortgezet.

Realisatie wijk activiteitenplannen onder de regie van de gemeenten op basis van de Integrale Veiligheidsplannen:

Op basis van de Landelijke richtlijnen hebben de gemeenten in Eemland Noord duidelijk de regie met betrekking tot veiligheid op zich genomen. Er wordt nadrukkelijk met de partners zoals gemeenten, Openbaar Ministerie, instellingen, woningbouwverenigingen etc. samengewerkt. De Integrale Veiligheidsplannen van de gemeenten vormen samen met het beleidsplan van de Politie Regio Utrecht de basis voor de doelstellingen en activiteiten van het district.

Dossiers:

In de maand maart 2005 werd kort na het plegen van een auto-inbraak in de wijk Boerenstreek te Soest een veelpleger aangehouden. Tot het moment van aanhouding werd het wijkteam van Soest geconfronteerd met een toenemend aantal auto-inbraken.

Bij een steek- en schietincident op het woonwagenkamp van Eemnes vielen meerdere gewonden. Door de politie Utrecht werd een Team Grootschalig Onderzoek ingezet om de toedracht duidelijk te maken en de identiteit van de daders te achterhalen. Uiteindelijk leidde het onderzoek tot de aanhouding van meerdere verdachten uit Nijkerk, Amersfoort en Eemnes. Inmiddels zijn er veroordelingen uitgesproken door de rechtbank.

In april werden meerdere jongeren aangehouden voor vernielingen aan autos en woningen in Overhees. Dit incident was er een van een patroon aan vernielingen. De daders zijn door de rechtbank veroordeeld. Een van hen kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken maar omdat hij deze reeds in het voorarrest had gezeten.

mocht hij als vrij man de rechtbank verlaten. Wel moest hij nog bijna 600 euro betalen aan enkele gedupeerden en kreeg hij een verplicht reclasseringstoezicht opgelegd voor de duur van zijn proeftijd.

Een 18-jarige Soester die op 2 april ontucht had gepleegd met een minderjarig slachtoffer op de Betje Wolflaan is in juli door de rechtbank veroordeeld tot jeugd-TBS.

In december wordt een Baarnaar aangehouden die verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernieling van 38 autos in het gebied van Hei- en Eemdal in Baarn. Zijn kompaan, een Hilversummer, meldde zich in januari bij de politie.

Beiden zijn aan justitie overgedragen.

Beleidsthemas voor 2006

In 2006 wordt er nadrukkelijk geïnvesteerd in onderwerpen als dienstverlening en burgerparticipatie. Door de burger in huis te halen en meer te betrekken bij de opsporing leidt dat tot een verdere daling van criminaliteit en verbetering van het veiligheidsgevoel. Dit voornemen heeft in 2006 al geleid tot een aantal initiatieven binnen de gemeenten van het district bij de aanpak van jeugdoverlast en veelvoorkomende criminaliteit.

Dit werkt alleen als de burger vertrouwen heeft in de politie dus er zal bijzondere aandacht worden geschonken aan het begrip dienstverlening. De burger moet er van op aan kunnen dat de politie zijn zaak serieus neemt. Informatie over de voortgang en/of terugmelding van resultaten is hierbij van groot belang.

Dit beleid wordt over het gehele jaar voorgezet en uitgebreid en moet leiden tot de beoogde reductie van 10% criminaliteit ten opzichte van 2002.

In de war

SOEST- Op woensdagavond werd een vrouw aangehouden die in de war was. Omstreeks 20.00 uur kreeg de politie de melding dat een vrouw een ruit zou vernielen aan de Varenstraat. De agenten waren ter plaatse troffen de vrouw aan. Zij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Waarom de vrouw de ruit heeft vernield is nog onbekend.De politie heeft de zaak in onderzoek.

Inbreker aangehouden

SOEST- Op woensdagavond werd een man aangehouden nadat hij in een bedrijf had ingebroken. Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie de melding dat er werd ingebroken in een bedrijf aan de Birkstraat. Agenten gingen ter plaatse. Toen bleek dat een getuige dat de verdachte had zien wegfietsen met computerapparatuur in zijn fietstassen. De getuige zette de achtervolging in per motor en probeerde de 36-jarige man tot stoppen te dwingen. Iedere keer wist inbreker de getuige te omzeilen en op de Roerstraat kwam de Amersfoorter ten val en rende weg. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden en hij werd ingesloten voor verhoor. Hij had verschillende computeronderdelen in zijn bezit.

Rijden onder invloed

BAARN- Op donderdagochtend werd een man aangehouden voor het rijden onder invloed. Omstreeks 02.10 uur werd de 38-jarige automobilist uit Bunschoten gecontroleerd op de Rijksweg A1. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 470 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

Rijden in geslotenverklaring

SOEST- Op de Foekenlaan kregen 26 bestuurders een bekeuring omdat ze de aldaar geldende geslotenverklaring negeerden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.