ANBO

Lobby voor betere Wmo gaat door; nu richting Eerste Kamer

20-03-2006

De Tweede Kamer heeft het oorspronkelijke wetsvoorstel Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in januari 2006 op zeer belangrijke punten gewijzigd. De samenwerkende ouderenorganisaties zijn verheugd over de wijzigingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht. Maar op een aantal onderdelen behoeft het wetsvoorstel Wmo nog verduidelijking en toespitsing. De brede coalitie van belangenorganisaties, inclusief de samenwerkende ouderenorganisaties, vragen daarom nu de aandacht van de Eerste Kamer, die de komende maanden de Wmo gaat behandelen.

Ons manifest Wmo? Echt alleen maar zó!!! met de uitgangspunten, de tien voorwaarden en onze toelichting blijft gehandhaafd. De wijzigingen die door de Tweede Kamer zijn aangebracht hebben wij in een nieuw manifest vermeld. In het verlengde van de behandeling in de Tweede Kamer willen wij nu de Eerste Kamer een aantal verzoeken voorleggen. Hieronder de belangrijkste verzoeken aan de Eerste Kamer.

· Bevestiging dat in deze Kabinetsperiode geen overheveling meer zal plaatsvinden van andere aanspraken uit de AWBZ naar de Wmo.

· De Wmo onder werkingssfeer te brengen van de Wet Gelijke Behandeling.

· Duidelijkheid te scheppen over de ICF als verplicht begrippenkader voor de te maken afwegingen.

· De verhouding tussen de AWZB-indicatie en Wmo-indicatie te verhelderen (bijvoorbeeld is de AWBZ door een gemeente te indiceren als grens voor wat nog aan oplossingen binnen de WMO mogelijk is waarna automatisch een beroep op de AWBZ gerechtvaardigd is?).

· Duidelijkheid te bewerkstelligen over de positie van het persoons gebonden budget in de Wmo in relatie tot collectieve voorzieningen.

· Een investeringsbijdrage van de Rijksoverheid (gedacht wordt aan 250 miljoen euro die tot nu toe door gemeenten besteed zijn aan de extramuralisatie en met de extramuralisatie van de AWBZ niet zijn overgaan naar de gemeenten).

· De politieke uitgangspunten voor de eigen bijdrage Wmo ten behoeve van een nader uit te werken Algemene Maatregel van Bestuur.

· Aandacht voor de versterking van de positie van mantelzorgers en vrijwilligers (zoals inzicht in de omvang van de extra middelen die in de begroting voor 2007 zijn toegezegd; invulling van respijtzorg in de vorm van huishoudelijke zorg in de praktijk; uitwerking van de toepassing van het compensatiebeginsel op mantelzorgers en vrijwilligers).

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Wordt vervolgd dus.

(met dank aan Afke Berkhout van het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties).